ILIOS-festivalen i oktober 2022 er den siste festivalen som ble flyttet på grunn av pandemien.

– Dette blir en hyllest til den levende musikken og de levende musikerne og sangerne. Vi skall by på mer enn 60 utøvere, og alle er hentet direkte fra den berømte øverste hylle, sier festivalsjef Anders Eriksson.

Han sier at det de siste årene er mange festivaler rundt oss som har presentert DJs og artister som som opererer med backtrax, looper og sampling.

– Greit nok til sitt bruk. Men det er ingenting som slår gnister på en slik måte som et topptrimmet band som møter et konsertpublikum i knallform. Der ligger en magi som oppstår når et stort antall mennesker lager og lytter til musikk sammen. Sjanger eller format har ikke noe å si.

Tango til samtidsmusikkens flaggskip

ILOS fokuserer som alltid på ny musikk i bred forstand. Folk får i år servert alt fra tango og rocka folkemusikk til Norges samtidsmusikalske flaggskip BIT 20 Ensemble fra Bergen, som presenter musikk komponert av Tine Surel Lange, en ung komponist fra Lofoten.

Festivalens elleville uformelle beskyttere Polkabjørn og Kleine Heine vender også tilbake.

– Første gang de var på ILIOS solgte de 16 billetter på forhånd. I mars i år fylte Stjernekampvinner Bjørn Tomren på egen hånd Harstad Kulturhus.

Ungdommen er med

Byens egen ungdom deltar med prosjektet «Lyden av Harstad». Sju ungdommer har gjort opptak av hverdagslyder i byen med en spesiell app, som også kan brukes til miks, redigering og effekter.

– Resultatet vil publikum kunne oppleve på årets Byvandring. Her kan man finne ut hvordan ungdommen hører byen.

Årets åpningskonsert byr på estisk, kvensk og finsk musikk i stort format med Vokal Nord og Sinnika Langeland

Blant de som er på vei finner vi i år: Julie Alapnes, Halvard Rundberg, Petter Carlsen, Wetle Holte, Victoria Johnson, Sverre Indris Joner, Patric Wilder, Kaspar Uljas, Eduardo Cedeno, Sergio Gozalez, Andeas Bye, Odd Hannisdal, Vokal Nord, Sinnika Langeland, BIT 20 ensemble, Tine Surel Lange, Henrik Hellstenius, Silje Aker Johnsen, Polkabjørn & Kleine Heine.