I et Facebook-innlegg skriver Liv Tone Lind at hun har bodd seks år i Kanebogen. Hun tilhører valglokalet på Kanebogen skole.

– Nu har æ gjordt min borgerplikt og stemt. Men med en bitter smak i kjæften, skriver hun.

Lind viser til at lokalet ennå ikke er gjort tilgjengelig for rullestolbrukere.

– Takke faen for at æ ikkje e veie 90 kg, i rullestol på 150 kg. Stakkars valgfunksjonæran som måtte dytte elstolen min over dørståkken, da æ som vanlig sætt mæ fast i dørstokken, skriver hun.

– I 6 år har æ ramponert inngangspartiet så mye at i år tok æ HEILE forba... dørstokklista, og starta nu på metallista. Trur dåkker æ synest det e gøy, spør hun.

– Ansvarsfraskrivelse

Innlegget la hun ut søndag. Nå håper hun at kommunen har en inngang for alle klar til valgdagen.

– Løsninga e søkkanes enkel: Rampe for terskler, skriver hun.

Liv Tone Lind sier til iHarstad at det har vært like dårlige forhold ved Kanebogen skole alle gangene hun skulle stemme der.

– Det er under pari. Jeg har gitt beskjed om dette flere ganger tidligere. Om det har gått i glemmeboka eller hva som er grunnen til at det ikke blir bedre, vet jeg ikke. Jeg kaller det ansvarsfraskrivelse på høyt nivå, sier hun.

iHarstad tok kontakt med valgansvarlig Harstad kommune, May-Unni Ertsås Olsen, men hun er knapp i sin kommentar.

– Vi skal skaffe en rampe og gjøre situasjonen bedre, den er på vei. Jeg har ikke tid til å snakke mer om det. Jeg er midt i tellinga, sier hun.

– Stem en annen plass

Harstad kommunes Facebook-side for gjennomføring av valg, Valg i Harstad kommune, har svart følgende til Lind på Facebook:

– Anbefaler at du stemmer ved et annet valglokale. Ingen må stemme i kretsen som står på valgkortet fordi man krysses i manntallet elektronisk.

– Helt utrolig dårlig - vi skriver 2021 - har dratt til månen for lenge siden liksom - men rullestolrampe, kommenterer en person på innlegget til Liv Tone Lind.

Til svaret fra Harstad kommune sier Lind til iHarstad:

– Det er en lettvint løsning av kommuen å bare forskyve problemet ved å si at vi må flytte til en annen plass. Men Kanebogen er min plass, og da vil jeg stemme her på valgdagen som alle andre kan gjøre.

Må sitte utenfor

Liv Tone Lind sier det ikke bare er i stemmelokalet at forholdene ikke er gode for folk i rullestol.

– Nei, dette gjelder mange plasser. I Harstad sentrum er det flere fortauskanter hvor vi sliter med å komme over. Det samme gjelder butikker. Vi må bruke omveier, eller sitte utenfor for å gjøre oss til kjenne sånn at vi får hjelp.

På stortingsvalgets offisielle nettside heter det:

– Når kommunene velger ut valglokaler, skal de ivareta tilgjengelighet til og i valglokalet. Dette innebærer at det skal være enkelt for alle velgergrupper å komme seg inn i lokalet uten å møte på hindringer. Det skal også være mulig for alle velgergrupper å komme seg enkelt rundt i valglokalene uten å møte på hindringer. Dette betyr at kommunene må sørge for at det er god plass i og rundt valglokalene. Videre så skal kommunene sørge for at valglokalene er godt skiltet og belyst, slik at alle velgere enkelt kan navigere seg inne i lokalet.