Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du hjelpe Maria og Harstad å vinne pris

Harstad er en av seks kommuner som nå kan vinne bosettings- og integreringsprisen 2021.

Prisen skal gå til en kommune som har utmerket seg spesielt på bosettings- og integreringsfeltet.

Vinneren kåres ut fra en samlet vurdering, der både publikums stemmegivning og faglige vurderinger inngår. Prisen deles ut på IMDis (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) årskonferanse 19. november. Se hvordan du stemmer nederst i saken.

Egen integreringsenhet.

I IMDis nominasjonsvideo sier de at Harstad i har 2020 ferdigstilt en egen plan for integrering og inkludering . Dette på tvers av sektorer.

I 2021 opprettet Harstad en ny kommunal integreringsenhet som fungerer som et kompetanse- og ressurssenter.

Leder for den nye enheten er Maria Bøgeberg. Hun forklarer hva det innebærer for byens flyktninger og innvandrere.

– I 2021 oppretta Harstad en ny integreringsenhet. I integreringsenheter har vi samlet voksenopplæringa, arbeidet med bosetting og oppfølging av flyktninger, introduksjonsordningen og helsetjenester for flyktninger og innvandrere. Vi er også verdens første friby for forfulgte musikere fra hele verden. Det betyr at i verden i dag så har vi musikere som utøver sin kunst, men som blir forfulgt på grunn av sine musikalske uttrykk. I Harstad tilbyr vi en trygg havn for å komme hit og utøve sin kunst uten å risikere å bli forfulgt, sier Bøgeberg.

Les også

Åpner ny kafé i Harstad: – Vi tar gjerne imot ideer

Livsmestring og jobbsjanse

Bøgeberg forteller også om helse- og livsmestringprosjektet som er rettet mot grunnskoleklassene på voksenopplæringa.

– I dette prosjektet får elevene verktøy til å lære mer om hvordan egen helse påvirker livssituasjonen. Målet er at man skal mestre livssituasjonen på best mulig måte med å ta vare på sin helse.

Et resultat av dette prosjektet har vært at det har blitt opprettet en egen ressursbok som brukes av deltagerene og fremtidige deltagere i grunnskolen.

– I tillegg har vi jobbsjansen som er et kvalifiseringsprosjekt for innvandrerkvinner med fokus på kvalifisering ut mot yrker i helse- og omsorgsektoren. Vi ser i Harstad at det er et stort behov for kvalifisert arbeidskraft innenfor helse- og omsorg. Så her kombinerer vi arbeidsrettet norskopplæring med relevant praksis og praktiske oppgaver, der målet er at deltagerene skal få jobb i helse- og omsorgbransjen i Harstad.

Se hele videoen her.

I tillegg til Harstad er Asker, Drammen, Lillestrøm, Lørenskog og Sandefjord kommune nominert.

Stem på Harstad frem til 11. november klokken 2359 ved å følge denne lenken.

Les også

Se bilder og video fra Multicultura