Gå til sidens hovedinnhold

Nå starter vaksineringen av videregående elever i Harstad

Fredag starter kommunen med elever ved Stangnes, Rå og Heggen videregående skoler.

Regjeringen har besluttet at 16- og 17-åringer i Norge skal få tilbud om koronavaksinasjon, etter råd fra Folkehelseinstituttet.

Harstad tilbyr vaksinen fra Pfizer (Comirnaty) til ungdommene. Det er en mRNA vaksine som ikke inneholder levende virus og som ikke kan gi koronainfeksjon. Det anbefales et intervall mellom første og andre dose på 8-12 uker.

– Beskyttelsen mot alvorlig sykdom er god allerede tre uker etter første dose. Nye studier har vist at et langt intervall mellom dosene kan gi bedre effekt, skriver kommunen.

Tenkte det var omgangssyke: – Så oppdaget vi ballonger innimellom middagsrestene

Belastende for de unge

Få ungdommer har blitt alvorlig syke av koronaviruset, men det er en del smitte blant 16-17-åringer. Vaksinasjon vil bidra til å beskytte de få som kan bli alvorlig syke hvis de smittes.

– I tillegg ønsker vi at smittespredningen i samfunnet skal bli redusert. En redusert smittespredning anses som nødvendig for å kunne lette på restriksjoner som har vært spesielt belastende for de unge under pandemien, melder Harstad kommune.

Over 16 år

Harstad kommune starter med elever ved Stangnes, Rå og Heggen videregående skoler. Vaksineringen vil koordineres ved skolene, og elevene skal ankomme Harstadhallen klassevis, etter avtalt oppsett, fredag 3. september.

– Elever ved Rå håndteres av Kvæfjord kommune. Buss settes opp i skytteltrafikk mellom Stangnes og Harstadhallen.

TIlbudet gis til elever som er fylt 16 år. De som fyller 16 år senere i år, får tilbud i uke 36.

Elevene oppfordres til å ha med frokost/lunsj og ei vannflaske. Dette for å forebygge at de blir uvel etter vaksineringen.

– De ungdommene i målgruppa som ikke er elever på Heggen eller Stangnes Rå, får også tilbud om vaksinering. De kan kontakte Pandemitelefonen for timebestilling, eller komme på drop-in time i Harstadhallen når vi annonserer det.

Bivirkninger

De aller fleste bivirkninger oppstår 1-2 dager etter vaksinering, er milde/moderate og går over etter noen dager. For noen vil symptomene kunne være mer kraftige.

– Vanlige bivirkninger er smerter og hevelse på injeksjonsstedet, tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber.

Sjeldne bivirkninger kan ikke utelukkes. Betennelse i hjertemuskelen kan i sjeldne tilfeller oppstå etter vaksinasjon med mRNA- vaksine.

– Tilstanden oppstår oftest innen en uke etter andre dose, og er forbigående slik at de fleste blir friske innen en måned. Tilstanden gir brystsmerter, tungpust, hjertebank og feber. Ved slike symptomer må lege kontaktes.

Hvis ungdommen ikke er fylt 16 år, må foresatte samtykke til vaksinering.

– Ved felles foreldreansvar må begge samtykke. Se FHI eller kommunens hjemmeside for skjema, melder Harstad kommune.

Les også

Harstad bytter til Moderna-vaksinen - dette bør du vite