Radio Harstad er nå i dag to av sin maratonsending. I løpet av helga skal ungdommene sende over 30 timer. Prosjektet har de jobbet med i flere måneder.

– Vanligvis pleier sendingen å være 30 timer i strekk, men på grunn av pandemien er vi nødt til å dele den opp og ta den over tre dager i stedet, forteller Norah Marielle Kildal Granås.

Norah har vært medlem av Radio Harstad i ett år og hun er produsenten for hele sendingen.

– Det blir veldig mange spennende programmer med mange forskjellige temaer. I tillegg til alt det som skjer på radioen er dette en sosial samling for medlemmene.

Les også

Tommy samler på nostalgi og estetikk: – Det jeg har rundt meg er livet. Rett og slett

To måneder med planlegging

For to måneder siden begynte Norah og de fem andre som er i maratonkomiteen planleggingen av sendingene. Sendingsplaner ble lagd, sponsorer innhentet og mengder med dokumenter ble skrevet.

– Det er mange timer med sendinger, men heldigvis er vi mange medlemmer. På grunn av restriksjonene får vi bare være 20 personer her av gangen, så medlemmene er fordelt på de tre dagene.

På en så stor produksjon er det mange ting som kan gå galt. Programledere kan bli syke eller det kan oppstå tekniske problemer.

– Vi krysser fingrene for at alt skal gå knirkefritt. Vi har satt opp reserverplaner i tilfelle noen blir syke. Alt av utstyr har blitt kontrollert for å unngå tekniske problemer. Vi har fin oversikt over alt som skal skje. Oppstår det problemer får vi bare løse det etterhvert.

Aktiv i lokalradioen

Norah er leder i driftsstyret i Radio Harstad og er veldig aktiv i lokalradioen. Siden hun allerede var leder i driftsstyret ble det naturlig for henne å gå inn i rollen som produsent. I tillegg til produsentjobben skal hun også være programleder for flere av programmene.

– Det blir jo litt hektisk og mye å gjøre, men jeg har veldig mange dyktige folk sammen med meg. Så er det veldig viktig for meg at jeg ikke skal være en sjef, men en leder. Jeg skal ikke bare bestemme hva alle de andre skal gjøre, jeg skal være med å dra lasset.

Fast tradisjon

Tommy Vandalsvik forteller at maratonsendingene er en fast tradisjon de har i Radio Harstad.

– Det er ganske mye ansvar vi gir til ungdommene når de begir seg ut på dette, men det skjer på deres premisser. De som er klare til å ta mye ansvar gjør det, så kan heller de som bare vil være med for det sosiale gjøre det.

De ansatte i radioen er med hele tiden i bakgrunnen og hjelper til der det trengs.

– Vi prøver å gjøre minst mulig, og lar ungdommen finne løsninger selv. Vi fungerer som et sikkerhetsnett i tilfelle noe skjærer seg.

Kommer med lovord

Om den unge produsenten kommer Tommy kun med lovord.

– Norah tar ansvar og takler det. Ungdommene klarer mye mer enn hva de selv tror. Hvis vi stoler på dem og gir dem ansvar så klarer de det mest utrolige. De har nøkler til lokalene og kan komme og gå som de vil, og det er aldri noen problemer med dem. Norah har vokst veldig på det året hun har vært her.

Norah er ikke det eneste talentet som har vært innom Radio Harstad.

– Vi finner ofte talenter her. Noen kommer inn her med et ønske om og senere jobbe innen media, mens for andre er det det sosiale som er det viktigste. Vi har plass til alle.