Dagen før dagen er de innom iHarstad for å planlegge morgendagens live-sending og dekning av nasjonaldagen. Hva tenker de ferske frilansjournalistene om å hoppe inn i både direktesending, fotoreportasje og intervjuer?

– Jeg skal jo lage bildeserie, så jeg er litt sånn ... hvordan får jeg kontakt med folk, hvordan får jeg tid til å skrive ned navnet, mens de går i toget? ler Norah.

FØLG 17. MAI DIREKTE HER FRA KLOKKEN 10.00:

Foto, stream og intervjuer

Mens hun skal fotografere, skal Kimi kjøre live-sending på iHarstad.no, og Elin står for intervjuene. De skal dekke barnetoget og festlighetene nede i byen etterpå.

– Det er ikke hver dag jeg streamer, så det blir litt nytt – og spennende, sier Kimi.

Har du spørsmålene klare, Elin?

– Nei, ikke foreløpig, men jeg tror ikke det blir så vanskelig å komme på spørsmål. Jeg har jo gjort det før, sier hun, med et smil.

Gøy jobb

Hun har tidligere levert saker til iHarstad, blant annet fra Contrasto-festivalen i år.

– Det er en grunn til at jeg gjør det flere ganger – journalistikken. Det er en gøy jobb, du får være involvert i samfunnet og dra på arrangementer. Det er ikke bare jobben som er gøy, men alt du får være med på også.

–Ja, det er veldig gøy, spesielt det å kunne prate med folk, og at de syns det er fint å bli skrevet om, istemmer Norah.

Kimi er enig. Det er gøy å jobbe litt som journalist. Han liker å prate med folk, bli kjent med dem, gå på ting og vise fram det som skjer.

– Det er jo en viktig jobb, sier Kimi.

– Noe nytt

Nå skal dere ut på dere første 17. mai-jobb. Hvordan blir det å jobbe på nasjonaldagen?

– Det blir noe nytt! kommer det spontant fra Norah.

– Men samtidig så går jobben så inn i dagen – det du gjør er på selve feiringa. Du sitter ikke på et kontor, eller står i en butikk. Det kommer ikke til å føles så annerledes, tror jeg.

– Ja, jeg tror det kommer til å føles veldig naturlig, sier Elin.

– Jeg trodde jeg skulle gå glipp av barnetoget og alt det der, men man får kanskje med seg mer enn man ville gjort eller. Du sitter jo ikke på Narvesen og spiser softis, akkurat, sier Kimi.

Etter endt planlegging tok de turen ut for å prøve seg som stuntreportere – i læringsformål. Det gikk strålende, så om du ikke er ute og går i toget 17. mai, kan du trygt følge med her hos oss.

Les også

Har bunad fra både Troms og Nordland: – Men i år blir det fæstdrakt!