Som et motsvar til Black Week og Black Friday arrangerer nå Natur og ungdom i samarbeid med Fremtiden i våre hender og Harstad Makers Green Week.

– Det går an å tenke seg to ganger før man hiver seg over salgshyllene, sier Norah Marielle Kildal Granås og Ingvill Mathilde Torgersen, medlemmer i Natur og Ungdom.

– Trenger jeg virkelig dette produktet?

Fiksefest og byttedag

I forbindelse med arrangementet blir det både fiksefest og klesbyttedag.

– Selv om noe er litt ødelagt, trenger man ikke å kaste det. Det ønsker vi å demonstrere på fiksefesten. Her kan man ta med seg det man har av klær og ellers ting og tang som ikke funker optimalt, så skal vi sammen prøve å reparere det, forteller Norah.

– Her kommer det til å være folk som har kompetansen som trengs for å hjelpe deg med det du tar med deg. I tillegg har Harstad Makers stort sett det som trengs av utstyr for å gjennomføre reparasjonene, sier Ingvill.

De har begge to begynt å reparere gamle klær, og det skal ikke så mye til før et gammelt plagg er godt som nytt.

– Ofte er det bare en knapp eller søm som må fikses på så er det i tipp topp stand. Ikke er det vanskelig heller. På kun kort tid lærer du deg det mest grunnleggende for å fikse klær. Dessuten kan man fikse klærne slik at de passer deg helt perfekt.

Skaper bærekraft og sirkulærøkonomi

De har tidligere gjennomført klesbyttedag, noe som falt i god smak hos de som deltok. Den gangen var det hos Fru Pigalopps skattkammer, men nå kommer arrangementet hos Harstad Makers.

– Ta med deg klærne som du ikke bruker lenger og skaff deg nye, brukte klær. Da kan du forandre på hele garderoben din uten å skape utslipp. Det skaper bærekraft og sirkulærøkonomi, forteller Norah.

– Kanskje finner du noe som du kan gi bort i julegave også. Selv føler jeg at hvis noen gir meg en brukt gave, så har de virkelig gjort en innsats for å finne noe som jeg blir glad for, og ikke bare kjøpt det siste son er trendy.

Trender og moter forandrer seg til stadighet og som student blir det da fort dyrt om man skal henge med på det aller siste.

– Det er et enormt kjøpepress for unge. Det skal alltid være det nyeste og dyreste. Det er snakk om fast fashion nesten hver måned er det noe som er nytt. Vi må gå sammen og skape en holdning om at brukt er billig og kult, avslutter Ingvill.

Norah Marielle Kildal Granås jobber som frilanser for nettavisen iHarstad.