Mandag så jeg et intervju mellom David Letterman og Ukrainas president Volodymyr Zelensky på Netflix. Intervjuet tok sted i undergrunnen i Kiev, med T-banevogner rullende forbi annethvert minutt. Dette undergrunnssystemet holder tusenvis av mennesker trygg mot droner og bomber, eller russiske orker full av blodlyst, slik som den mislykkede landinvasjonen før jul i fjor da tusenvis av russiske soldater forsøkte omringe Kiev i et lynangrep. Det mislykkede angrepet på å drepe Zelensky, samt omringe millioner av sivile, avslørte heldigvis et russisk militær med store logistiske problemer, samt et forberedt Ukranisk forsvarsnett rundt byen med artilleri, tanks og infanteri med god opplæring av europeiske partnere.

Putin har selv erklært at Sovjetunionens fall var en tragedie, at Kiev er «alle russiske byers mor», og at storhet til Sovjetunionen en dag skal komme tilbake. Om det lykkes med en invasjon og total overtakelse av Ukraina, står da de baltiske land for tur, være seg Latvia, Estland, Litauen, Moldova og Georgia. Hviterussland er allerede i lomma på Putin. Så videre er det Polen, Finland og kanskje Norge som står for tur. Hvem vet? Når en lar en diktator styre uten å møte motstand, har historien vist seg at det aller verste en kan tenke seg kan skje. Slik som folkemord av millioner av mennesker.

Ingen kan si at vi ikke ble advart. Invasjonen av Georgia, Tsjetsjenia og Krim med enorme militære styrker med svært brutale fremgangsmetoder, slik som voldtekt, tortur og drap av sivile, og til slutt gjennomføring av ulovlige valg la grunnlaget for tolkningen av Putin sine motiver for framtiden.

Zelensky, tidligere komiker og skuespiller, bød også på en mørk vits under intervjuet med Letterman. To jødiske menn, diskuterte krigen i en park. Den ene sa: «Russerne har tapt 70,000 soldater, alle raketter er brukt opp, og mye militært utstyr er ødelagt.", sa han. «Og hva med Nato?» spurte den andre. «Nato har ikke møtt opp enda.»

Norge bør øke sine våpendonasjon til Ukraina, og øyeblikkelig også sende et titalls Leopard2 tanks, slik som Polen skal gjøre. Dette gjør at Ukraina sine helter kan ta tilbake store landområder mye fortere enn tidligere, og jage de russiske orkene tilbake til avgrunnen de kom ifra.

Slava Ukraina!