Gå til sidens hovedinnhold

Ny løsning for deg uten egenkapital: – Vil tilby 12 boliger i året til unge i Harstad

Mange sliter med å samle nok egenkapital til å kjøpe egen bolig. Ordfører Kari-Anne Opsal lanserer tirsdag en ordning som vil hjelpe 12 personer i året.

Ordfører Kari-Anne Opsal skal tirsdag forsøke å overtale politikerne i Harstad til å tilby boliger til unge og unge voksne i kommunen. Målgruppen er de som har råd til å betale lån, men ikke har nok penger til å oppfylle bankenes krav til egenkapital.

– Jeg vil i dag foreslå at vi satser på å stille med 12 boliger per år. Jeg tror at det er et oppdemmet behov for dette i Harstad, sier Opsal.

Hun sier at boligene kan være nybygg eller eksisterende boliger. Ordningen kalles Leie til eie, som betyr at man betaler inn en leiesum, men at man etter noen år får muligheten til å kjøpe boligen.

Les også

Rånemiljøet i Harstad: Kjærlighet og vennskap på Larsneset

Vil inkludere uføre og innvandrere

En målgruppe for Leie til eie er ungdom, men Opsal tror at også flere grupper kan inkluderes.

– Blant annet de som bor i kommunale utleieboliger som er funksjonshemmede. De av dem som ønsker å eie egen bolig skal få vurdert sin situasjon. Veldig mange har ordnet økonomi og uførepensjon, og kan betjene sine lån og bli eiere i stedet for leietakere.

Dette kan gi dem en sikkerhet som de ellers ikke ville ha hatt, sier ordføreren.

– Det samme kan vi tenke på rundt bosatte flyktninger. Når de kommer hit og få en slik kontrakt vil det være en motivasjon til å få jobb, bolig og bli i Harstad.

Opsal vil at det skal holdes informasjonsmøter for de aktuelle gruppene før det åpnes for søknader.

Les også

Ludwig (37) tjener for lite til å få banklån, men for mye for å få starthjelp: – Det føles veldig urettferdig

Reagerer på aldersgrensen

I et forslag til Leie til eie i Harstad antyder administrasjonen at målgruppen unge som kan søke strekker seg fra 18 til 34 år. Ludwig Dankertsen (36) har tidligere fortalt sin historie om hvordan han ikke tjener nok til å få egenkapital. I dag bor han i en sokkelleilighet i Øvre Holte. Sønnen hans går på Harstad skole, og drømmen er å kjøpe noe rimelig nært sentrum.

– Jeg har sett på billige oppussingsobjekter, men selv rundt en million får jeg ikke låne, sier Dankertsen.

Aldersgrensen synes han ikke noe om.

– Det synes jeg er en dårlig greie. Det er mange grunner til folk venter med å kjøpe bolig. Med en slik grense er det mange som kunne trenge en slik ordning som faller utenfor, sier han.

Dankertsen sier at initiativet ellers er veldig bra.

– Mange tok kontakt etter at jeg sto fram i iHarstad. Flere har situasjoner som gjør det veldig vanskelig å nå nok egenkapital, sier han.

Ordføreren sier til iHarstad at grensen kan flyttes ved en senere anledning.

Opsal vil innføre ordningen umiddelbart, med søknadsfrist. 15. september og kontraktsinngåelse til høsten.

– Deretter må administrasjonen ta stilling til om det blir løpende søknadsbehandling eller en om det skal skje én gang i året.

Saken behandles i formannskapet i Harstad som startet sitt møte klokken 13.

Les også

Emil flyttet fra Harstad til bygda: – Her får du mer for pengene