(Nettavisen)

OSLO (Nettavisen): Epidemiens utvikling gjennom 2021 vil i hovedsak påvirkes av fire forhold, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til Nettavisen og lister opp punktvis:

  • Hvor tidlig nye varianter med større spredningsevne får fotfeste i landet, og hvor stor denne spredningsevnen er.
  • Hvor raskt befolkningen kan bli vaksinert, og hvor godt vaksinasjon beskytter mot infeksjon og sykdom.
  • Hvor godt befolkningen etterlever tiltakene.
  • Hvor godt helsetjenesten har kapasitet til å følge opp testing, smitteoppsporing og utbruddshåndtering.

- Jobber med å forsinke

Når det gjelder den nye virusvarianten, som først ble oppdaget i England, sier Aavitsland at det ikke er et spørsmål «om», men «når» den får fotfeste:

- Vi regner med at den engelske varianten blir dominerende før sommeren, men vi jobber med å forsinke den utviklingen, sier han.

Nettavisens nyhetsstudio: Sjekk her for de siste oppdateringene

- Alle ned til 45 år før sommeren

Vaksinetempoet kommenterer han slik:

- Vi regner med å kunne tilby vaksinasjon til alle ned til 45 år før sommeren pluss folk med visse sykdommer i alderen 18-44 år. Dette gir god beskyttelse av de vaksinerte, også mot den engelske varianten. I tillegg håper og tror vi at vaksinasjon også bidrar til å hemme smittespredningen i samfunnet slik at vaksinasjon kan erstatte noen andre tiltak.

Ber folk holde ut

Skal myndighene lykkes med sin plan, er de avhengige av deg og meg. Mange begynner å bli lei av smitteverntiltak og restriksjoner.

- Vi forstår at folk er slitne, og vi prøver heile tida å ta vekk restriksjoner når de er unødvendige. Vi ber folk holde ut, sier Aavitsland.

Les også: Gode vaksinenyheter for Norge: - Per nå ser det bra ut

- Kampen står i kommunene

Sist, men ikke minst er utfordringen å ha en helsetjeneste som klarer å holde tritt med testing, smittesporing og håndtering av utbrudd:

- Vi gjør alt vi kan for å støtte kommunene i dette arbeidet som fortsatt er helt avgjørende for at epidemien holdes under kontroll. Uten den fantastiske innsatsen til kommunelegene, smittesporingsteamene, vaksinasjonsteamene, teststasjonene, fastlegene og mange andre kan vi bare gi opp. Kampen mot dette viruset står i kommunene, ikke på Lindern eller Storo, sier Aavitsland med henvisning til hvor Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet holder til.

Les også: Skal hjelpe FHI i jakten på det muterte viruset: – Vi kjenner på tidspresset

Tar høyde for forsinkelser

Fredag brukte statsminister Erna Solberg tid på pressekonferansen om koronatiltak til å snakke om hvilke scenarioer for smitteutvikling regjeringen jobber etter. Hun sa at Norge kanskje er på vei bort fra det mest optimistiske scenarioet og over på mellom-scenarioet, som tar høyde for forsinkelser med vaksinen. I dette scenarioet ser man for seg at risikogrupper får vaksine før sommeren, mens resten får den før årsskiftet. I dette alternativet får det muterte viruset fotfeste, men det holdes under kontroll. Noen smitteverntiltak vil kunne avvikles før sommeren, mens andre fortsetter til høsten. De siste tiltakene varer til nyttår i dette scenarioet.

- Ganske optimistiske

Overlege Preben Aavitsland kommenterer scenarioene slik:

- Vi mener det er mange usikkerheter, men er ganske optimistiske.

- Det har kommet ulike tall og beregninger på økt smittsomhet for den engelske virusvarianten. Tidligere hørte vi at den var 70 prosent mer smittsom. I siste risikovurdering skriver dere at Danmark har estimert R-tallet for engelsk variant til 1,36, noe som gjør det 36 prosent mer smittsomt enn de andre. Hvilke tall er det FHI legger til grunn?

- Den engelske varianten har større spredningsevne, eller R-tall, ved at det smitter lettere. Det kan skyldes at viruset binder seg mer effektivt til celler hos mottakeren og dermed lettere kommer inn i cellene, og det kan skje ved at viruset når det først er kommet inn, formerer seg raskere og gir høyere virusmengde hos pasienten slik at det lettere smitter videre til andre mennesker. R-tallet påvirkes også av kontakthyppigheten i befolkningen, så det kan variere mellom land. Det gjenstår å se hvordan det vil bli i Norge, men det vil helt sikkert være høyere enn R for det gamle viruset og derfor overta helt etter hvert.

Se FHIs risikovurdering fra 27. januar her (PDF)