(Nettavisen)

Regjeringen kom ikke med skjerpede reiseråd mandag, men reiselystne nordmenn er usikre på hva de kan og bør gjøre, bekrefter forsikringsselskapene.

- Selv om du reiser og slipper inn i landet og alt er greit, kan det være at restauranter, idrettsarenaer og kulturliv som er stengt. Ferien kan bli ganske kjip selv om du slipper inn. Det gjelder å være forberedt på at ting kan endre seg fort, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring til Nettavisen.

- Tenke deg godt om

- Veldig mange har planlagt reiser til utlandet i forbindelse med jule- og nyttårshelga. Bør de reise?

- Du bør tenke deg godt om før du reiser, undersøke forholdene i landet du reiser til og være forberedt på at forholdene kan endre seg på kort varsel. Den store usikkerhetsfaktoren nå er omikron-varianten. Den ser ut til å smitte hurtigere enn andre varianter. Det som kan se ut som et greit reisemål i dag, kan være ugreit om en uke, sier Irgens.

Se siste nytt om reiseråd på Utenriksdepartementets nettsider

Han understreker at folk må kjenne til hva reiseforsikringen dekker og ikke dekker:

- Hvis du skal avbestille en reise, er det kun reiseråd fra UD som gjør at du kan få dekket dette av forsikringen hvis det gjelder koronasituasjonen. Hvis et land blir stengt ned på grunn av nasjonale tiltak, så dekkes ikke det, sier han.

Støre og resten av Regjeringen trakk i nødbremsen mandag kveld.

Usikre reisende

- Hva er ditt inntrykk nå. Er det mange som er usikre når det gjelder utenlandsreiser?

- Mange har lyst til å reise, men er usikre. De har ventet med å bestille, og de ringer oss for å få råd og høre hva som dekkes av forsikringen. Rådet vi gir er at de bør sikre seg. Booker de billetter, så bør det være billetter som kan avbestilles, og du bør ikke betale for overnatting på forhånd. Gjør du det, kan du risikere å tape penger på å reise. Det er land som har stengt ned på kort varsel.

Les også: Dette er de nye koronatiltakene i din hverdag

Kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If Forsikring anbefaler også fleksible billetter som kan refunderes eller flyttes. Og også han fraråder forhåndsbetalte billetter til ting som konserter, idrettsarrangementer og lignende, ting som ikke erstattes av forsikringen.

- Det var ikke snakk om nye reiserestriksjoner på regjeringens pressekonferanse med nye restriksjoner mandag, men hva sier dere i forsikringsselskapene til folk som vil ut og reise?

- Vi som jobber med forsikring har ingen fasitsvar på om kundene våre bør reise eller holde seg hjemme. Så lenge det ikke foreligger reiseråd på et land eller område har man fullt ut gyldig reiseforsikring på turen, og det inkluderer selvsagt koronasykdom. Samtidig er vi veldig opptatte av at kundene skal vite hvilke hindringer de kan møte på ute i verden nå, og hva vi kan hjelpe dem med og ikke, sier Handeland.

Han sier rådene fra norske myndigheter «ikke alltid er like samstemte»:

- Blant annet sa FHI nylig at «det kanskje er tryggest å holde seg hjemme». Men så lenge det ikke foreligger et offisielt reiseråd fra UD på et land eller område kan man reise med gyldig forsikring, men det er viktig at man har i bakhodet at situasjonen kan endre seg raskt.

Handeland sier selskapets partnere ute i verden forteller at de har god kontroll på situasjonen og at det de aller fleste steder er grei kapasitet dersom man skulle trenge akutt sykehusbehandling. Samtidig understreker han at nye smitteutbrudd, ikke minst grunnet omikron, gjør at situasjonen fort kan endre seg.

Dekker ikke innreisekarantene

- Reiseforsikringen dekker ting som sykdom, inkludert covid-19, samt myndighetspålagt smittekarantene eller isolasjon. Men det er viktig å nevne at en innreisekarantene, enten det er på destinasjonen eller ved hjemkomst til Norge, ikke dekkes. Så utgifter knyttet til dette må den reisende stå for selv.

Handeland råder folk til å kontakte fly- eller reiseselskapet på forhånd om muligheten for å avbestille.

- Når det ikke foreligger reiseråd fra UD på et land eller område, får man ikke dekket avbestillingskostnader. Men det kan være en god idé å kontakte fly- eller reiseselskapet og forhøre seg om hvilke muligheter som finnes. Avbestilling dekkes dersom man blir syk før avreise og kan fremlegge dokumentasjon fra lege på dette, sier han.

Ingen konkrete anbefalinger

I Helsedirektoratets ferskeste rapport til Helse- og omsorgsdepartementet, som var det faglige grunnlaget for tiltakene som ble presentert mandag 13. desember, er det ingen konkrete anbefalinger om for eksempel karantene ved innreise til Norge. Helsedirektoratet konkluderer med følgende:

«Innreisetiltak: Testing krever ressurser, inkludert hurtigtester, som det nå er knapphet på og som trengs til skolebarn og helsepersonell. Med så utbredt epidemi i landet kan man finne flere smittede på en enklere måte ved å teste tilfeldige folk på gata enn ved å teste på grensene. Tiltak som ble satt inn for å forsinke import og spredning av omikronvarianten er i ferd med å miste sin begrunnelse ettersom varianten allerede sprer seg i landet.»

Få de siste nyhetsoppdateringene i Nettavisens nyhetsstudio