(Nettavisen)

MARMORHALLEN/AKERSGATA (Nettavisen): Bent Høie ga en pekepinn om påskeferien, men også viktige nyheter som påvirker veien videre:

- Vi nærmer oss påske, og det er en høytid hvor mange reiser utenlands, men sånn blir det ikke i år. For de som reiser, ønsker vi strengere kontroll for. De som returnerer fra Norge etter en unødvendig fritidsreise, må være på karantenehotell fram til negativt svar på test er tatt, tidligst på dag tre. Dette er strengt, men FHI og Helsedirektoratet anbefaler dette, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland innledningsvis.

- Vi forsøker å unngå en smitteoppblomstring, som vi så etter jul. De nye reglene vil gjelde fra og med natt til onsdag, la hun til.

Mæland fortalte avslutningsvis at dagens innreiserestriksjoner forlenges til 7. april.

- To gode og to dårlige nyheter

Helseminister Bent Høie innledet med å snakke om at det er ett år etter at Norge stengte ned.

- Noe viktig har skjedd siden den gang. Vi har vaksiner, og vi ser slutten på pandemien, men når den kommer, det er usikkert. Vi har fått to gode og to dårlige nyheter nå nylig. De dårlige først, FHI satte AstraZeneca-vaksinen på pause. Det viser at systemet fungerer, og vi har fått beskjed om at AstraZeneca-leveransen blir mindre enn forventet.

- Og de gode nyhetene, vi får vaksiner fra Johnson & Johnson i andre kvartal og vi får 40.000 flere doser fra Pfizer i mars. Hvis vaksineringen går som planlagt, kan vi forhåpentligvis fortsatt nå målet om å tilby hele den voksne befolkningen vaksine i løpet av sommeren, men det er fortsatt usikkert, sa helseministeren.

Påskerådene

Høie sa at alle må være forberedt på at regler kan komme på kort varsel i påskeferien.

- Beveg deg minst mulig og ha kontakt med så lite folk som hjemme. Gjør innkjøpene hjemme før du drar. Ikke dra på påskeferie, hvis du er syk. Ikke ha overnattingsbesøk. Velg påskeaktiviteter som foregår utendørs. Du kan bestemme alpinanlegg, men unngå trengsel.

Les også: Medisin-professor tordner mot Nakstad: - De må fortelle oss mye mer detaljer

- Du kan dra på gudstjeneste, men følg retningslinjene. Mitt siste påskeråd er en aktivitet som kan stoppe smitte, som kan gjøres både utendørs og innendørs. Jeg anbefaler alle å laste ned smittestopp-appen før påske, hvis du er over 16 år, fortalte helseministeren.

Hvis man reiser fra kommuner med et høyt smittetrykk, begrenses friheten enda mer i påskeferien.

- Er du fra Oslo og er på påskeferie et annet sted, anbefaler vi ikke at du går ut på restaurant for å drikke, siden i Oslo er det et høyt smittetrykk, sa FHIs avdelingsdirektør Line Vold.

- De strengeste tiltakene man har i egen kommune, anbefaler vi også å følge på ferien der du er, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

Dette er påskeferierådene fra regjeringen

Regjeringen presenterte tiltak og råd for årets påskeferie. De gjelder fra og med onsdag fram til 7. april.

* Det blir sterkt anbefalt at alle holder seg innenfor Norge og ikke reiser utelands i påsken.

* Alle som kommer hjem fra unødvendige fritidsreiser til utlandet, må på karantenehotell fram til de har fremvist negativ test, tidligst på dag tre.

* Folk som får unntak og kan følge vanlige karanteneregler, er de som har vært på arbeidsreiser, og de som må gjøre andre sterkt nødvendige reiser, som å delta i begravelser og besøke alvorlige syke familiemedlemmer.

* Hold deg hjemme hvis du er syk, og ikke dra noe sted hvis du er i karantene eller venter på testsvar.

* Kommer du fra en kommune med høy smitte og strenge regler, må du også følge disse reglene der du tilbringer påsken.

* Unngå flere enn ti kontakter i uken.

* Unngå besøk av mer enn fem personer.

* Personer som ikke kommer fra samme husstand, må holde minst én meters avstand.

* Det blir ikke hytteforbud, dersom man er påpasselig med smittevern. Unødvendige reiser skal unngås.

* Gjør innkjøp hjemme før du drar på hytta.

* Unngå kontakt med andre mennesker på reisen og under oppholdet.

* Unngå kollektivtransport hvis mulig.

* Man kan reise på hotell innenlands, men må holde avstand til andre gjester.

* Personer som kommer fra kommuner med høyt smittenivå, bør ikke reise på hotell eller andre overnattingssteder der mange samles.

* Overnattingsbesøk frarådes.

* Barn og unge under 20 år og aleneboende kan ha overnattingsbesøk av én eller to faste venner.

* Velg helst påskeaktiviteter som foregår utendørs, der smitterisikoen er minst.

* Unngå serveringssteder og andre steder der det lett kan forekomme trengsel og er vanskelig å overholde en meters avstand til andre.

* Man kan besøke alpinanlegg, men unngå trengsel og følg smittevernreglene.

* Man kan dra på gudstjenester og religiøse samlinger der man bor, men ansamlinger med personer fra ulike kommuner frarådes.

* Alle påskerådene kan man lese om på regjeringen.no.

* Helseministeren Bent Høie (H) anbefaler alle å laste ned smittestoppappen før påskeferien.

Kilde: NTB

Helseministeren fikk også spørsmål om hvor mye smitte Oslo tåler, før regjeringen må slå alarm og gripe inn.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Klarer ikke stoppe koronasmitten fra Oslos innvandrertunge østlige bydeler

- Det gjøres mye bra i Oslo, og vi håper at vi i neste uke ser endringer som går i riktig vei etter tiltakene som ble innført nylig. Vi har ikke noen forskrift for portforbud, men vi vil be folk holde seg hjemme, hvis det ikke går den rette veien, sa Høie på spørsmålet til Nettavisen.

Viktigheten av karantene

Helsedirektøren var også helt klar på at beste er et samarbeid mellom kommunen og staten.

- Kommunen må tenke også på regionale tiltak, og finne ut av om statsforvalteren bør bli involvert, sa Guldvog.

Les også: Brasiliansk mutasjon i Vestland: - Må være forberedt på at det kan dukke opp hvor som helst

Guldvog snakket også om at karantene er et av de viktigste virkemidlene vi har i kampen mot koronaviruset.

- Man kan være smittebærende, selv om man ikke er syk. Derfor er karantenen så viktig. Jeg vil anbefale alle å lese mer om dette på helsenorge.no. Det er ikke greit å ta en halv karantene hjemme og en halv karantene på påskeferie, sa helsedirektøren.

Høye smittetall

Regjeringen har de siste ukene advart mot at påsken kan bli preget av strenge regler og anbefalinger. Det har nemlig i flere uker vært en stigende smittetrend i Norge, og Oslo satte til og med ny smitterekord for 2021 i dag, fredag 12. mars. Derfor er det knyttet stor spenning til hva som vil komme av råd og regler for påskeferien, som for de aller fleste vil starte i slutten av mars.

I starten av mars kunne imidlertid ikke helsemyndighetene gi et klart svar om påsken.

- Det er tidlig å si nøyaktig hvordan påsken vil bli, og det henger sammen med de spørsmålene du har stilt om vi klarer å snu det som ser ut til å kunne bli en tredje bølge, at vi klarer å ta smitten ned igjen. Jo lavere tall, jo lettere vil det være å ha en relativt normal påske, sa helsedirektør Bjørn Guldvog til Nettavisen.

Guldvog var absolutt ikke sikker, men fortalte følgende om scenarioet som kan vente oss i påskeferien:

Ramaskrik etter hytteforbud

I fjor innførte regjeringen et hytteforbud i påskeferien, som var fire uker etter nedstengingen 12. mars. Da var det mange som reagerte med sinne.

«Hyttepåsken er nå både straffbar, skambelagt og unisont fordømt i folket. I en så dyster påskestemning er det nesten likegyldig om hytteforbudet strider mot Grunnloven eller ei. Når folk er redde blir de også sinte. Hva er vel mer logisk enn at de blir sinte på ... eh ... hyttefolk,» skrev samfunnsdebattant Elin Ørjasæter i et innlegg.

I år er det imidlertid lite som tyder på at myndighetene ønsker å sitte i den stormen igjen. Dette sa Guldvog om det kunne være aktuelt å innføre ett hytteforbud til årets påskeferie.

- Det har jeg ingen kommentar til på nåværende tidspunkt. Men jeg tviler på det, fortalte en ordknapp helsedirektør til Nettavisen.