(Nettavisen)

Hør Melbys begrunnelse i videoen under:

– Per nå er det flere tusen elever og ganske mange hundre lærere i karantene, og det er grunn til å tro at det vil være situasjonen de nærmeste ukene, sa kunnskapsminister Guro Melby på et hasteinnkalt pressetreff torsdag formiddag.

Hun sier at Kunnskapsdepartementet ikke kan være sikre på at det vil være mulig å gjennomføre en rettferdig og trygg eksamen for alle elevene. Muntlig eksamen for 10. trinn og videregående blir derfor avlyst.

Flere har den siste tiden tatt til orde for at muntlig eksamen bør avlyses. Mange har pekt på at smittesituasjonen har ført til at mange har mistet mye undervisning, og at man dermed risikerer en urettferdig situasjon for mange.

Les også: Gunnar Stavrum: Streiker mot lønnstilbud på 22.000 kroner i trygge kommunale stillinger

- Griner av glede

Tidligere denne uka møtte Melby fylkesordførerne, hvor de ba henne om å avlyse muntlig eksamen i videregående skole. Melby sier at Kunnskapsdepartementet har lyttet til innspillene fra fylkeskommunene.

- Jeg griner av glede. Jeg er så glad! Dette er en stor seier for alle elever i hele landet. Endelig hører Kunnskapsdepartementet på oss, sier leder i Elevorganisasjonen, Edvard Botterli Udnæs, til Nettavisen etter at nyheten ble klar.

- Er du overrasket?

- Ja, det er jeg. Jeg fryktet vi skulle gå på et tap her, svarer han - og legger til:

- Men det er som i fotball: Alt kan skje!

NRK erfarte tidlig at kunnskapsministeren hadde besluttet å avlyse de muntlige eksamene, mens også Dagbladet slang seg på.

Melby har forsvart gjennomføringen av muntlig eksamen og sagt at eksamen kun kan avlyses av eventuelle smittevernhensyn – og ikke på grunn av opplæringssituasjonen.

Senest onsdag sa hun at alle elever må forberede seg på at eksamen gjennomføres. Skriftlig eksamen ble avlyst allerede i februar.

Les også: Helsearbeidere tas ut i streik: – Vil ikke ramme koronahåndteringen

Skolestreik

Samtidig er rundt 180 skoler rammet av streik, etter at meklingen mellom Unio og KS ikke førte frem.

Dermed tas over 7.000 kommunale ansatte, svært mange av dem lærere, ut i streik fra torsdag.

Nærmere 180 barne-, ungdoms- og videregående skoler rammes av streiken. I tillegg omfattes også rundt 35 barnehager av streiken. Nøyaktig hvor mange elever og barnehagebarn som omfattes, er ukjent.

– Jeg tror streikeviljen ikke har vært så stor som den er nå, på veldig mange år. Folk er veldig klare. Det er en stor kampvilje, og medlemmene våre har sagt veldig tydelig ifra, sier leder Ina Margrethe Enoksen i utdanningsforbundet i Ålesund til NRK.