(Nettavisen)

Saken oppdateres

MARMORHALLEN (Nettavisen): Intensivert vaksinering og strengere regler for karantene og isolasjon. Slik vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) få kontroll over pandemien.

– Nå skrur vi opp farten i vaksineringen, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tirsdag.

– Vi skal få til et taktskifte, lovet Støre.

Tirsdag innføres det også munnbindanbefalinger og man jobber stadig med å innføre koronapass på en god måte i de kommunene som ønsker det.

På spørsmål fra Nettavisen om bruk av nettopp koronapass og strenge munnbindregler i flere europeiske land, som senere har opplevd oppsving i smitte etter nettopp disse to tiltakene, er Støre klar på hva han tror er grunnen til at man i Norge har unngått den største smittebølgen:

– La meg bare begynne å si at du har helt rett i det at det fattes veldig drastiske tiltak i andre land. Vaksinedekningen er god i Norge, og vaksinen beskytter, slår Støre fast, og sier at det er derfor han stadig tar opp vaksineringen.

Han sier også at kommunene er sentrale i rollen med å fatte forholdsmessige, lokale tiltak der det trengs.

– Vi treffer den planken godt i forhold til andre land, sier Støre.

Les også: Pfizer-toppsjefen med én god og én mindre god omikron-nyhet

Helseminister Kjerkol sier til Nettavisen at koronapass må sees i sammenheng med at det skal fungere som lettelser for de vaksinerte, og ikke noe annet.

– Man har åpnet for en ordning med vaksinepass. Litt av begrunnelsen er, ifølge Helsedirektoratet, at flere kan komme til å vaksinere seg, men ukesrapportene fra FHI viser at det er like mange som vaksinerer seg med første dose nå som før den nyheten. Så trusselen med vaksinepass har ikke slått ned som en bombe hos de uvaksinerte i Norge? Hvorfor ikke?

– Sertifikatet skal gi lettelser. Vi har ikke denne strenge bruken, der du får tilgang til livet kun hvis du vaksinerer deg, sier Kjerkol.

Guldvog er enig:

– Vi anbefaler heller ikke koronapass for å legge trykk på uvaksinerte, men det kan naturligvis gi dem en økt motivasjon for å bli vaksinert, men det er ikke innført som et virkemiddel for å presse dem, sier helsedirektøren til Nettavisen.

400.000 doser

Støre ber nå kommunene om å stå klare til å sette 400.000 vaksinedoser i uka, i utgangspunktet ut april neste år.

Målet er at hele den voksne befolkningen skal bli vaksinert med en tredje dose før påske. Regjeringen har tidligere bestemt at alle over 18 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose. Først i køen står personer over 65 år og helsepersonell.

Samtidig kom Støre med en innstendig bønn til landets uvaksinerte:

– Mitt klare bud til alle som nå har takket nei, er: Takk ja og vaksiner dere, sa Støre.

Støre gjentok dette budskapet i Marmorhallen senere tirsdag. Der sa han også at man nå fortløpende vurdere flere tiltak, blant annet å stenge grensen i større grad enn det man gjør i dag.

Støre avkreftet også tidligere tirsdag at det er aktuelt med en ny nedstengning nå. Det samme budskapet gjentok han fra Stortingets talerstol.

– I dagens situasjon mener regjeringen det ikke er riktig eller forholdsmessig å be alle holde seg hjemme.

– Synes at folk skal planlegge for å se familien i jula

Jonas Gahr Støre sier at han er klar til å innføre nye tiltak dersom situasjonen krever det, men mener at folk bør planlegge for å feire jul med familien.

– Hvis vi skal kontrollere smitten gjennom vinteren og erkjenne at smitten kommer til være med oss videre, så må vi treffe tiltak enten det er julaften eller hverdag, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse tirsdag.

Han understreker at det er mange ubesvarte spørsmål rundt den nye omikronvarianten av koronaviruset som ble kjent i forrige uke. Varianten antas å være mer smittsom enn deltavarianten, som har vært dominerende den siste tiden. Helsemyndighetene har varslet at den trolig vil være i Norge innen kort tid, hvis den ikke allerede er her.

– Hvis svarene kommer inn og krever tiltak, så kommer de tiltakene, og da kommer de raskt, sier Støre.

Han vil likevel ikke fraråde folk å samles for å feire jul, innenfor rammene vi nå er blitt vant til.

– Innenfor de rammene synes jeg at folk skal planlegge for å se familien i jula, slik det ser ut fra i dag, 30. november, sier Støre.

Dette er tiltakene

Regjeringen innfører likevel en rekke nasjonale påbud og anbefalinger for å redusere trykket på helsetjenestene:

* Hvis du bor sammen med en som har fått påvist koronasmitte, må du heretter sitte i karantene til du har fått negativt testsvar. For å slippe karantene, må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test.

* Er du selv smittet, må du holde deg isolert i fem dager i stedet for to. Du må også ha vært feberfri i 24 timer.

Dette kommer på toppen av tiltakene rettet spesifikt mot personer som tror de kan være smittet av den nye koronavarianten, omikron.

Anbefaler munnbind

I tillegg kommer regjeringen med en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kollektivtrafikk, taxi og på kjøpesentre hvor det ikke er mulig å holde avstand, samt i kontakt med ansatte i helsevesenet.

Anbefalingen om å teste skoleelever i områder med økende smittespredning blir videreført.

Støre varslet at regjeringen også jobber med nye innstramminger i grensereglene. Dette vil det komme mer informasjon om senere tirsdag, sa han.

– La det ikke være noen tvil – regjeringen er beredt til å iverksette nødvendige tiltak raskt dersom situasjonen tilsier det og vi har solid faglig dekning, sa Støre.