(Nettavisen)

Se video fra regjeringens orientering om koronaviruset i videoen under:

MARMORHALLEN (Nettavisen): - Vi har anbefalt at du planlegger for påskeferie her hjemme.

Det sier statsminister Erna Solberg på spørsmål fra oppmøtt presse mandag, om påskeferien, som finner sted i slutten av mars/starten av april.

- Uansett hva du bestiller så ha avbestillingsforsikring. Det er det viktigste, for vi vet ikke. Vi er i en skjør situasjon og klarer vi ikke å holde igjen på det nye viruset, så må vi innføre strenge tiltak, påpeker hun.

Hva gjelder sommerferien, tror hun at en del land i Europa kan besøkes i sommermånedene, men igjen påpeker hun at situasjonen er uavklart.

- Siden ingen kan garantere hverken leveranser eller systemer eller at alt er bra, så ville jeg sikret meg en god avbestillingsforsikring og en alternativ plan.

Nettavisen er til stede under pressekonferansen og stiller blant annet helsedirektør Bjørn Guldvog om hva han tror om 17. mai-feiringen.

- Det er grunn til å tro at vi kan være mer åpne 17. mai enn i dag, men spørsmålet er hvor langt vi kommer, sier han.

Han legger samtidig til at så og si alle som bor på sykehjem og i omsorgsbolig nå er vaksinert, og at disse har utgjort 57 prosent av alle døde av koronaviruset i Norge. Før 17. mai skal også risikogruppene vaksineres.

- Så vi vil ha en mye mindre andre i befolkningen som kan få alvorlig sykdom. Men hvis vi slipper opp for mye kan det være så mange som bli smittet samtidig at dødeligheten kan bli høy, sier Gudvold til Nettavisen.

På spørsmål fra NTB om hvorvidt det blir russetid i år svarer statsministeren:

– Noe form for russetid tror jeg det blir, men de mange store arrangementene tror jeg blir vanskelig å se for seg at vi kan gjennomføre på det tidspunktet, sier Solberg.

Letter på tiltak

Pressekonferansen mandag ettermiddag startes av Erna Solberg, påpeker nettopp at smittesituasjonen fremdeles er alvorlig - til tross for en nedgang i smittetallene de siste dagene.

- Jeg har understreket i dag at vi er i en skjør situasjon.

De strenge tiltakene som i utgangspunktet sto til 19. januar, ble innført 4. januar. De fleste tiltakene videreføres, men det blir noen lettelser.

- Det er for tidlig å vurdere den fulle effekten av tiltakene, men smittetallene vi nå har tyder på at de har hatt effekt, sier Solberg og takker alle som har bidratt.

Blant annet fjernes rådet om å unngå å ha gjester hjemme, og det åpnes for fem gjester i tillegg til husholdsmedlemmer. Det oppfordres samtidig til å begrense den sosiale kontakten, og Solberg påpeker at en uansett skal kunne overholde smittevernsreglene - altså må det gå an å holde en meters avstand.

Forbudet mot skjenking av alkohol blir videreført, mens det blir flest lettelser for barn og unge.

Les mer: Statsministeren endrer koronatiltakene: Viderefører skjenkeforbud

Dette er endringene:

  • Anbefalingen om å unngå besøk hjemme fjernes. Alle kan ha inntil fem gjester i tillegg til de som allerede bor sammen. Det anbefales at sosial kontakt begrenses.
  • Om private arrangement skal avholdes gjelder følgende regler: Utenfor eget hjem i leid lokale, er grensen inntil 20 personer. Hvis det er utendørs er grensen 20 personer.
  • Nasjonalt tiltaksnivå for ungdomsskoler og videregående skoler nedjusteres fra rødt til gult nivå. Kommuner står fritt til å oppjustere nivået.
  • Lokal trening og fritidsaktiviteter for barn og unge frarådes ikke lenger. Unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt.

Dette ble også klart da statsminister Erna Solberg (H) redegjorde om koronasituasjonen i Stortinget mandag formiddag.

Endringene i koronatiltakene

* Regjeringen fjerner rådet om å unngå å ta imot gjester hjemme. De åpner for at man kan ha inntil fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer, men oppfordrer fortsatt til å begrense den sosiale kontakten.

* Smitteverntiltakene senkes fra rødt til gult nivå for ungdomsskoler og videregående skoler fra onsdag. Kommuner med høyt smittepress bør imidlertid vurdere å beholde rødt nivå i ungdomsskoler og videregående skoler, og ved behov gå til rødt nivå også i barnehager og barneskoler.

* Forbudet mot skjenking av alkohol på restauranter og puber blir videreført. Regjeringen vil gjøre en ny vurdering av forbudet i neste uke.

* Barn og unge under 20 år kan trene og delta i fritidsaktiviteter som normalt, både ute og inne. De kan også unntas anbefalingen om 1 meters avstand når det er nødvendig i utøvelsen av aktivitet. Kamper, cuper og stevner må fortsatt utsettes.

* Alle universiteter, høgskoler og fagskoler bør fortsatt bruke digital undervisning der dette er mulig. Alle planlagte arrangementer bør være digitale, og større forelesninger og sammenkomster bør unngås.

* Rådet om å unngå reiser i inn- og utland, med mindre det er nødvendig blir videreført. Reiser til studiested kan fortsatt regnes som en nødvendig reise, mens reiser for å delta på arrangementer i utgangspunktet ikke anses som en nødvendig reise.

* Hytteopphold i Norge med folk du bor sammen med frarådes fortsatt ikke, innenfor de lokale og nasjonale rådene og reglene som gjelder.

* Toppidretten anbefales å utsette alt seriespill i to uker. Norges idrettsforbund bes om å koordinere dette med særforbundene.

* Hjemmekontor anbefales fortsatt for alle som har mulighet til dette.

* Maksimalt ti personer på private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Dersom den private sammenkomsten er utendørs, er grensen 20 personer.

* Maksimalt ti personer på innendørs idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger, seremonier mv., likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert.

* Maks 200 personer på arrangementer utendørs, likevel 600 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

- Selv om vi nå justerer noe på smitteverntiltakene så er bakteppet alvorlige. Både i Norge og ikke minst i flere land i Europa som opplever høye dødsfall og sprengt sykehuskapasitet. Vi skal ikke la det skje her hjemme, sier Solberg.

- Derfor må vi innstille oss på å leve med tiltak som begrenser livene våre selv om vaksineringen er godt i gang.

Les også: Fersk FHI-studie: Disse har økt risiko for å dø av koronaviruset

Uenige

Det var tidligere mandag klart at FHI og Helsedirektoratet ville løsne opp i koronatiltakene. De var enige om at de ønsket å gjerne anbefalingen om å unngå å ha gjester hjemme, men hva gjelder forbudet mot alkoholservering på puber og restauranter, er FHI og Helsedirektoratet uenig. Førstnevnte mener forbudet skal fjernes, mens sistnevnte vil det videreføres i to uker.

Regjeringen vil gjøre en ny vurdering av dette forbudet i neste uke.

Det var 4. januar at de strenge tiltakene ble innført.

Les også: Statsministeren endrer koronatiltakene: Viderefører skjenkeforbud