(Nettavisen)

– Vi er i en normal hverdag med økt beredskap, men som jeg har sagt før: Pandemien er ikke over, sier Høie i starten på dagens pressekonferanse.

– Vaksinene vi bruker i det norske vaksinasjonsprogrammet har vist seg å gi økt beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Høie.

– FHI mener likevel at beskyttelse mot alvorlig sykdom vil kunne falle i den eldre delen av befolkningen. De anbefaler derfor at personer som er 65 år og eldre får en oppfriskningsdose når det har gått 6 måneder siden de fikk andre dose, sier Høie.

Regjeringen har valgt å følge FHIs anbefaling, sier han.

– Det er begrenset kunnskap om dette, men FHI mener nytten trolig overstiger risikoen hos eldre. Det skyldes blant annet at eldre er mer utsatt for alvorlig sykdom, og at det er lengst siden de ble fullvaksinert, sier Høie.

Bivirkninger

Anbefalingen om boosterdose gjelder for alle fra 65 år og eldre, inkludert sykehjemsbeboere, hvor det har gått minst 6 måneder siden andre vaksinedose.

– Rekkefølgen bør følge samme aldersprioritering som ved grunnvaksinasjon, dvs. alle fra 85 år og eldre, inkludert sykehjemsbeboere først, deretter aldersgruppene 75–84 år og til slutt aldersgruppen 65–74 år, skriver FHI i sin anbefaling.

Les også: Jente (15) døde av covid samme dag hun skulle få vaksinen

– Hensikten er å øke beskyttelsen mot å bli alvorlig syk etter smitte for den enkelte. Vi ser også at det gir en beskyttelse mot nye virusvarianter, den gir en slags breddebeskyttelse, selv om det er den samme vaksinen som i de to første dosene. Dette går også på å forlenge varigheten av beskyttelsen, sier Bukholm på pressekonferansen.

Bivirkningene fra dose tre kan minne om de man opplever etter dose to, sier Bukholm, og refererer til data fra Israel.

– Men det kan se ut som at de opptrer mindre hyppig, legger han til.

– Vi har data fra Israel som tyder på at det ikke er veldig alvorlige bivirkninger, eller i hvert fall ikke noe mer alvorlige bivirkninger etter tredje dose som etter andre dose – kanskje mye lavere, sier Bukholm.

Les også: Skikkelig opptur: Nå slår koronasmittens «mystiske syklus» til

Han legger også til at vaksinene er mindre reaktive for de over 65 år, sammenlignet med de under.

– Så totalt sett så tenker vi at dette er en trygg anbefaling, sier Bukholm, som legger til at dette skal de følge med på videre.

God effekt

Selv om vaksinene er mindre reaktive for eldre, så er FHI ganske sikre på at en oppfriskningsdose har god effekt på immunresponsen hos eldre pasienter.

– Vi er sikre på at vi får en aktivering av immunapparatet og en kraftig stimulering av antistoffnivået. Vi forventer også at det får en effekt på breddebeskyttelsen mot eventuelle andre virusvarianter og undervarianter av delta, sier Bukholm.

Les også: «Desinformasjonen om ivermectin»: - Jeg er veldig bekymret

Det FHI er mest usikre på, er om nå er riktig tidspunkt for en oppfriskningsdose.

– Spørsmålet er om vi bør gjøre dette nå, eller om vi kunne ha ventet. Det er en mulighet for at det kan komme en oppblussing senere, sier Bukholm.

Vaksine hvert år?

– Det er mange studier og teorier rundt dette, svarer Bukholm, på spørsmål om en tredje dose kan forhindre at man må vaksineres mot koronaviruset hvert år.

– Flere har pekt på at en tredje dose kan gi en veldig, veldig langvarig beskyttelse. Dette må vi følge, vi har ikke svar på det nå, sier Bukholm.

Den norske anbefalingen er mer snever enn det europeiske legemiddelverket EMAs. De ber land om å vurdere å gi tredjedose til alle mellom 18 og 55 år.

Les også: Legemiddelverket: - Motstridende data om ivermectin

Regjeringen har gitt FHI i oppdrag å se på muligheten for å vaksinere helsepersonell under 65 år, sier Høie på tirsdagens pressekonferanse.

Norge har fra tidligere åpnet for en tredje vaksinedose til folk med nedsatt immunforsvar.