(Nettavisen)

– Målet er at barn og unge skal ha en så normal hverdag som mulig. Vi vil grundig vurdere tiltaksnivået for skoler og barnehager. Sammen med ny kunnskap om omikron, at stadig flere blir vaksinert og bedre tilgang på tester, er det naturlig å se spesielt på rødt nivå på videregående, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en uttalelse sendt til NTB mandag.

– Vi vil komme tilbake med en beslutning så raskt som mulig, tilføyer hun.

Les også: 4.184 nye koronasmittede registrert siste døgn

Digital undervisning

Det er altså ikke klart når regjeringen vil fatte en beslutning, og rødt nivå gjelder enn så lenge fram til fredag. Det betyr mye digital undervisning for de eldste elevene, noe som går ut over både kvaliteten på undervisningen og motivasjonen blant elevene.

Statssekretær Halvard Hølleland i Kunnskapsdepartementet (Ap) sa til NRK mandag at regjeringen vil endre fra rødt til gult nivå, og at beslutningen vil komme allerede før 14. januar.

– Vi vil endre trafikklys i videregående fra rødt til gult. Det må være et gult nivå som gjør det mulig for elevene å være mye til stede, samtidig som vi sikrer smittevern, sa han.

Kunnskapsdepartementet opplyser imidlertid til NTB at det ikke er besluttet om det er gult nivå som er alternativet.

NTB har bedt om et intervju med kunnskapsministeren om saken, men Brenna har takket nei og viser til sitater sendt på epost.

Testing i stedet?

Regjeringen har bedt Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet om å foreslå endringer i trafikklysmodellen, og særlig se på gult nivå for ungdomsskolen og videregående. Men de er også blitt bedt om å vurdere «i hvilken grad, når og eventuelt hvordan testing kan supplere eller erstatte behov for trafikklysmodellen», viser oppdragsbrevet som NTB har fått tilgang til.

Svarfristen var fredag, ifølge brevet.

Direktoratene rådet regjeringen til å la videregående skoler drives på gult nivå etter jul, men regjeringen besluttet altså strengere tiltak. Regjeringens begrunnelse har vært at gult nivå ikke fungerer så bra i videregående opplæring. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) viste til at elevene ofte skifter grupper, og at lærerne har flere grupper i løpet av en dag.

Les også: Kvinne fikk bot halvert på grunn av dårlige forhold på karantenehotell

Les også: Leger frykter at helsevesenet på Kanariøyene vil kollapse

Trafikklysmodellen

Det var etter økende smittespredning før jul at regjeringen innførte nye nasjonale smitteverntiltak for å unngå overbelastning av helsevesenet. Blant tiltakene som ble innført var nasjonal skjenkestopp og rødt nivå på videregående skoler.

Rødt nivå i den videregående skolen viser til den såkalte trafikklysmodellen og betyr at ingen syke skal møte på skolen, god hygiene og forsterket renhold og kontaktreduserende tiltak, slik som å dele elever i mindre grupper.

Barneombudet er blant dem som har reagert på gjeninnføring av rødt nivå i videregående skoler.

«Det er alvorlig å gå over til rødt nivå, innføre hjemmeundervisning eller vedta for streng karanteneplikt for barn», uttalte Barneombudet 30. desember.

Støre: - Barn og unge viktigst

- Det aller viktigste for meg er å få barn og unge tilbake i en så normal hverdag som mulig, uttalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på NRK Politisk kvarter mandag.

- Denne uka skal vi ta en avgjørelse for hvordan vi skal legge dette løpet videre, sa statsministeren videre.

- Vi får råd fra våre folkehelsemyndigheter inn i denne uka, sa Støre.