(Nettavisen)

60 av de smittede deltok på julebordet til bedriften Scatec. I tillegg er over 30 andre gjester på utestedet Louise på Aker Brygge smittet, sier assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i bydel Frogner til VG lørdag.

Les også: Over 90 er nå bekreftet smittet etter julebord i Oslo

– Cirka halvparten har «sannsynlig omikron» etter screening av prøvene. Resten venter vi på avklaring på, sier Ravlo.

13 av de smittede har fått bekreftet omikron etter sekvensering.

Oppblomstringen av omikronvarianten av koronaviruset er det endelige beviset på faren som ulik vaksinasjonstakt verden rundt fører til, mener nå Røde Kors.

Les også: Hadde ikke koronapass: Truet med å skyte dørvakten

Advart flere ganger

– Det vitenskapelige miljøet har advart verdenssamfunnet flere ganger om risikoen for at splitter nye varianter kan dukke opp på steder der det er meget lav vaksinasjonsrater, sier Francesco Rocca, president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde halvmåne-foreninger (IFRC).

Les også: Fersk studie i omikron-episenteret med oppsiktsvekkende oppdagelse

Rundt 65 prosent av innbyggerne i høyinntektsland har fått minst én vaksinedose. Litt over 7 prosent av innbyggerne i fattige land har fått minst én dose, viser tall fra FN.

Hør hvilke to ting som bekymrer helsebyråd Robert Steen:

Vestlige land har blitt anklaget for å hamstre vaksiner. Verdens helseorganisasjon (WHO) har oppfordret dem til å unngå å starte igangsetting av en tredje dose mens millioner av mennesker verden rundt ennå ikke har fått sin første dose.

– Dette er en egoistisk tilnærming fra Vesten. Dette er en blind tilnærming. Det er utrolig at vi fortsatt ikke innser hvor tett vi er koblet til hverandre. Det er derfor jeg kaller omikronvarianten det endelige beviset, sier Rocca.

Les også: Fyres opp av spørsmål om vaksine: - Helt udiskutabelt!

Tror tiltak har begrenset effekt

Tiltakene som er innført på Østlandet og i Vestland vil trolig ikke hjelpe stort på å forsinke den nye varianten, mener Folkehelseinstituttet (FHI).

Årsaken er at omikronvarianten trolig er mer smittsom, slik at også vaksinerte blir smittet, skriver Aftenposten.

FHI oppgir to hovedgrunner for tiltakene: Forsinke etableringen av omikron og bremse smitten i regionen generelt.

Men selv svært inngripende tiltak vil trolig ha en relativt begrenset forsinkende effekt mot omikron, skriver FHI i sine anbefalinger.

– Erfaringene fra introduksjon av alfa- og delta-varianten tyder på at det vil være relativt begrenset forsinkende effekt av selv svært inngripende tiltak når det gjelder å forsinke fremvekst av ny mer smittsom variant, men effekt vil avhenge av egenskapene til den nye varianten, heter det i anbefalingen.