(Nettavisen)

Se statsministerens redegjørelse om nye tiltak:

STORTINGET, OSLO (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg redegjorde for koronakrisen, og lanserte justeringer i tiltakene.

– Selv om tiltakene ser ut til å virke, og smittetallene har gått noe ned, er situasjonen fremdeles usikker. Vi ser hvordan smitten slår inn over landene rundt oss og forårsaker sykdom og død. Det vil vi forsøke å unngå i Norge. Derfor viderefører vi strenge nasjonale tiltak og en av de aller strengeste grensekontrollene i Europa, sier statsminister Erna Solberg.

Les mer: Rødt foreslår ekstra bostøtte på grunn av høye strømpriser

Statsministeren fortalte at smittetallene i første uke av året var bekymringsfulle, men at tallene viser forbedring, og at regjeringen dermed gjør justeringer.

De som kommer best ut av mandagens justeringer er barn og ungdom. Ungdomsskoler og videregående skoler blir nedjustert fra rødt til gult nivå. Samtidig åpnes det for normal trening og fritidsaktiviteter for alle unge under 20 år.

Det nasjonale skjenkeforbudet vil videreføres, men en ny vurdering skal gjøres neste uke.

Les også: FHI vil fjerne skjenkestopp, men Helsedirektoratet nekter

Statsministeren forklarte at det mandag er innført obligatorisk testing ved grensene. Men det er unntak for Svinesund - en av de største grensepasseringene. Ifølge Solberg er det fordi kommunene trenger mer tid for å forberede seg.

– De som ikke lar seg teste, vil bli bøtelagt og bortvist, sa hun.

Dette er endringene

  • Anbefalingen om å unngå besøk hjemme fjernes. Alle kan ha inntil fem gjester i tillegg til de som allerede bor sammen. Det anbefales at sosial kontakt begrenses.
  • Om private arrangement skal avholdes gjelder følgende regler: Utenfor eget hjem i leid lokale, er grensen inntil 20 personer. Hvis det er utendørs er grensen 20 personer.
  • Nasjonalt tiltaksnivå for ungdomsskoler og videregående skoler nedjusteres fra rødt til gult nivå. Kommuner står fritt til å oppjustere nivået.
  • Lokal trening og fritidsaktiviteter for barn og unge frarådes ikke lenger. Unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt.

– Bare tomprat

SV-partileder Audun Lysbakken mener redegjørelsen fra Erna Solberg var preget av tomprat når det gjelder tiltak for å hjelpe i krisen.

– Statsministeren har bare tomprat å tilby de arbeidsløse. Mens konkursras og flere permitteringer truer, utsetter regjeringen handling og har ingen nye tiltak for å bekjempe økt arbeidsløshet og økte forskjeller, sier han til NTB.

Ifølge Lysbakken vil SV foreslå langt mer kraftfulle krisetiltak.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen ikke gjør nok i møte med arbeidsledighet. Se intervju under.

Les mer: Fersk FHI-studie: Disse har økt risiko for å dø av koronaviruset

Samtidig som statsministeren redegjør, jobber partiene Ap, Sp, Frp og SV for å endre kompensasjonsordningen og permisjonsordningen. Ifølge Nettavisens kilder foregår det intens møteaktivitet for å finne enighet mellom de fire partiene.