(Nettavisen)

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde torsdag en timelang samtale med Russlands president Vladimir Putin. Tema var situasjonen i Ukraina. Støre gjorde det klart at Norge ser på Russlands invasjon som et klart brudd på folkeretten, han ba innstendig Putin om å avslutte krigshandlingene i Ukraina, trekke de russiske styrkene ut og sikre humanitær tilgang.

Støre sier samtalen var ryddig og med klar tale begge veier.

- Det er åpent for at det kan bli flere samtaler, sa Støre til pressen torsdag ettermiddag.

Støre om Putin: – Fremstod saklig

- Hvordan fremstod Putin?

– Han fremstod saklig med sine argumenter. Han får jo tøffe budskap i retur. Det er jo ekstraordinær situasjon i europeisk historie vi står overfor og derfor er det verdt å bruke sterke ord, og de brukte jeg, sa Støre på spørsmål fra Nettavisen og fortsatte:

- Men jeg opplevde at han lyttet til det og svarte tydelig tilbake fra hans side om hva som er de russiske synspunktene, sa statsministeren.

Her forklarer Støre hvordan Putin fremstod under samtalen:

- Klare meldinger begge veier

- Vi har hatt åpne kanaler og kontakt med Russland og anledning til å si hva vi mener. Et spørsmål har vært om det vi sier når fram. Jeg ba om en samtale i forrige uke via diplomatiske kanaler. Russland bekreftet i dag klokka 11. Den samtalen fant sted i dag. Jeg vil si at det var en ryddig samtale med klare meldinger begge veier. Vi har klart ulike synspunkter i opptakten til denne krigen. Jeg fikk anledning til å si klart fra fra norsk side at vi ser på dette angrepet bryter folkeretten, innledet Støre på en pressekonferanse klokka 13.15.

Støre sier han blant annet tok opp spørsmålet om en humanitær korridor særlig i Mariupol og sier han opplevde at Putin lyttet til dette.

Støre tok initiativet

Det var statsminister Støre som tok initiativ til samtalen etter å ha diskutert initiativet med allierte i Norden, Europa og USA.

Les også: Turistsjefens Russland-beskjed vekker harme

Onsdag ettermiddag hadde statsminister Støre også en videosamtale med Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal.

– Russlands invasjon i Ukraina er et brutalt angrep på et fritt land og et uskyldig folk som nå utsettes for ufattelige lidelser. Jeg ba presidenten innstendig om å avslutte krigshandlingene i Ukraina, trekke de russiske styrkene ut og sikre humanitær tilgang. Jeg understreket spesielt at sivilbefolkningen i Mariupol må få humanitær tilgang, og at krigen må få en forhandlet løsning, oppsummerte Støre i en pressemelding etter samtalen med Putin.

– Russland er vårt naboland. Det var derfor viktig for oss å formidle vårt syn på krigen direkte til den russiske presidenten. Vi har svært nøkterne forventninger til hva vi kan oppnå, men ikke noe skal være uprøvd i den situasjonen vi nå er i. Lidelsene må ta slutt. Vårt viktigste budskap var at Russlands krigføring må stoppe, oppsummerer Støre.

– Vi er dypt bekymret for de store lidelsene den russiske invasjonen har ført til. Vi må gjøre det vi kan for å finne en forhandlet løsning på denne krigen, sier han.

Få de siste oppdateringene i Nettavisens Ukraina-studio