(Nettavisen)

Torsdag morgen sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg at FHI allerede forbereder utrulling av en 3. vaksinedose til de under 65 år.

- Vurderingen vil skje raskt, men tredjedosene er godkjent etter 6 måneder, så det er mange under 65 år det ikke er aktuelt for ennå, utdyper hun til NRK.

Som Nettavisen tidligere har skrevet er det svært mange nordmenn som vil havne rundt denne 6-månedersgrensen rundt juletider. En rekke studier fra utlandet tyder på at mengden antistoffer faller betydelig rundt den tiden.

Les også: Smittetallene øker - om to måneder kan Norge være på et kritisk vippepunkt

Svensk studie: Effektiviteten på vaksinene stuper

En av studiene som nå virkelig vekker oppsikt kommer fra Universitet i Umeå. De har brukt registerdata fra Sverige for å se på forskjellige vaksiners effektivitet over tid. Studien er ennå ikke fagfellevurdert. Målet med å studien var å se om vaksinene hadde effekt utover 6 måneder.

Deres resultat tyder på at vaksinenes effektivitet stuper langt raskere enn man hadde forventet:

- Vaksineeffektiviteten mot symptomatisk covid-19 minker progressivt over tid i alle grupper, men i forskjellig tempo avhengig av type vaksine. Den minker raskere for menn og for eldre skrøpelige.

Les også: 19.276 fullvaksinerte er blitt koronasmittet

- Effektiviteten mot alvorlig sykdom forblir høy i 9 måneder, men ikke for menn, eldre skrøpelige og personer med underliggende sykdommer. Dette styrker rasjonale for å tilby en 3. dose, skriver forskerne i sin konklusjon.

Stor forskjell mellom vaksiner

Studien har sett på effekten til Pfizer, Moderna og Astra Zeneca-vaksinene, som har vært de viktigste i bruk i Sverige. Moderna-vaksinen ser generelt ut til å gjøre det bedre.

- Effektiviteten mot infeksjon for Pfizer falt vedvarende fra 92 prosent 15-30 dager etter andre doser, til 47 prosent etter 121-180 dager. Fra dag 211 og fremover kunne ingen effektivitet bli fanget opp, skriver de.

- Effektiviteten falt noe saktere for Moderna, der den faller til 59 prosent fra 181 dager, skriver forskerne.

For Astra Zeneca er det nedslående tall.

- Effektiviteten var generelt lavere og falt raskere, uten merkbar effekt fra dag 121, skriver forskerne, og understreker at effektiviteten var betydelig høyere for de som fikk mRNA-vaksine som andre dose, slik det ble gitt i Norge.

For alvorlig sykdom er tallene jevnt over bedre enn for smitte.

Lignende resultater er nylig publisert fra USA.

Stemmer med Pfizer-uttalelser

Pfizer publiserte for tre uker siden foreløpige resultater fra en studie på booster-doser, som viser at en tredje dose har en kraftig effekt 11 måneder etter 2. dose. Men hovedgrunnen til at den fungerer så godt er fordi de opprinnelige to dosene ikke lenger gjør jobben så godt:

- Booster-dosen gitt til personer som tidligere har fått to doser, gjenopprettet vaksinebeskyttelsen mot covid-19 til de høye nivåene de hadde etter andre dose, og de fikk en relativ vaksineeffekt på 95,6 prosent sammenlignet med de som ikke fikk en booster-dose, skriver de i en melding.

Lege: - Beskytt dem kjapt

Lege og forsker Henrik Vogt ved senter for medisinsk etikk ved UiO har bitt seg merke i studien.

- Smitten brer om seg og ulike tiltak diskuteres. Men når jeg ser på de siste forskningsfunnene så slår det meg at det sannsynlig er mer kritisk viktig å få de eldste og mest sårbare vaksinert med tredje dose enn alt annet. Og det raskt. Det virker mer viktig enn det offentlige ordskiftet tyder på. Det går for sakte, skriver Vogt i et innlegg på Facebook.

- Det virker nemlig som beskyttelsen etter fullvaksinasjon (eller skal vi kalle det "dobbeltvaksinasjon" nå som dose tre vil bli "fullvaksinert"?) faller ganske så markant over tid - og spesielt da hos eldre og i aller størst grad hos eldre menn (som hele tiden har vært de mest sårbare), påpeker han.

Les også: Fylkeslegen i Trøndelag bekymret over smittespredningen