(Nettavisen)

Norges Bank satte som ventet opp styringsrenten torsdag til 0,25 prosent. Det var bare et tidsspørsmål før bankene ville følge etter med sine renter til kundene. Landkreditt Bank lover imidlertid å holde rentene uendret for sine kunder, det gjelder både boliglånskunder og bønder.

Men DNB melder nå at de setter opp rentene på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng.

- Når Norges Bank nå hever styringsrenten, legger vi en historisk periode med nullrente bak oss. Vi går mot normalisering. Selv etter denne justeringen vil våre boliglånskunder fortsatt ha en svært lav rente, sier konserndirektør Ingjerd Blekeli Spiten for personmarked i DNB i en pressemelding fredag.

Les også: Snart får du brev fra banken - her er ordet du bør følge med på

Fra 12. november

De høyere rentene gjelder fra 28 september for nye boliglån og fra 12 november for eksisterende lån. Bankene har seks ukers varslingsfrist ved lån når rentene settes opp.

DNB opplyser i en børsmelding ikke hva innskuddsrentene blir satt opp med. Men på spørsmål fra Nettavisen opplyser kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen i DNB at øker rentene med inntil 0,25 prosentpoeng for Sparekonto pluss og Barnas sparekonto.

Sparekonto Pluss har for tiden en rente på 0,45 prosent på innskudd over 500.000 kroner. Barnas Sparekonto er et tilbud til de mellom 0 og 18 år og har i dag en rente på 0,80 prosent. Det blir altså ingen renteendring for lønnskonti i banken.

I tillegg øker DNB renten på fastrenteinnskudd fra 0,40 prosent til 0,60 prosent for binding av innskuddet i seks måneder. For innskudd med løpetid i tolv måneder øker renten fra 0,60 prosent til 0,80 prosent og fra 0,75 prosent til 1,05 prosent for bindingstid på 24 måneder.

Alle DNB-kundene som får renteendring, vil få informasjon i nettbanken eller motta brev i posten om hvordan dette påvirker dem.

Les også: Renten skal opp syv ganger - sentralbanksjefen beroliger nervøse boliglånskunder

Godt tegn

Nordea Norge melder litt senere at også de øker renten på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng. Nye rentesatser for eksisterende lån vil gjelde fra 5. november.

– I lys av Norges Banks beslutning om å heve styringsrenten på rentemøte 23. september og utviklingen i pengemarkedsrentene har Nordea besluttet å justere opp rentene på boliglån og sparekonto, sier Randi Marjamaa, som leder personmarkedet i Nordea Norge.

På innskuddssiden økes renten med inntil 0,25 prosentpoeng.

– At renten øker, er i seg selv et tegn på at vi er på vei ut av en svært krevende situasjon hvor pandemien har preget livene våre og norsk økonomi, sier Marjamaa i en pressemelding.

Danske Bank melder fredag ettermiddag at de økter rentene med inntil 0,30 prosentpoeng. Banken mener likevel at den etter endringene fortsatt vil være konkurransedyktig. I personmarkedet blir bankens beste rente Boliglån Ung med en nominell rente på 2,10 prosent.

Det er mulighet for variasjoner i renteendringen til enkelte kundegrupper.

Les også: Oslo øker gjelden med 32 milliarder samtidig som rentene begynner å øke

Syv hevinger?

Det ligger an til flere renteøkninger de nærmeste månedene og årene. Norges Bank varslet torsdag at de med stor sannsynlighet hever styringsrenten ytterligere i desember, og neste år ligger det an til to-tre rentehevinger. Så kan det komme et par økninger i løpet av 2023 og 2024.

Det vanlige er at sentralbanken justerer renten med 0,25 prosentpoeng av gangen. I 2024 kan dermed styringsrenten være kommet opp på 1,75 prosent og være satt opp syv ganger.

Det betyr i så fall at en gjennomsnittlig boliglånsrente kan stige fra dagens nivå på 1,75 prosent til 3,50 prosent.