I Norge har vi ikke det største utvalget av kaffemerker i våre dagligvarebutikker.
– Norge er Europamestere i småbutikker. De har liten plass og prioriterer de produktene de tjener penger på, sier dagligvareeksperten Erik Fagerlid.
I tillegg har NorgesGruppen, Coop og Rema eierskap og/eller strategisk avtale med èn hovedleverandør av kaffe. Friele eier Coop-kaffe, Rema eier Kjeldsberg og kaffehuset Joh Johansson Kaffe som selger Evergood og Ali Kaffe er en del av konsernet Norgesgruppen.
To av merkene vi kommer over i butikkene er Friele og Evergood. De to har nesten identisk innpakning, som regel lik pris og samme image som et «nummer en-merke» i sine butikker.
Nettavisen har forsøkt å grave i hva som egentlig er forskjellen på de to merkene.
Antyder at Friele bør sammenliknes med Ali Kaffe
Joh Johansson produserer merkene Evergood og Ali Kaffe. Markedsdirektøren, Ted Allergoth forklarer hva som gjør Evergood unikt.
– Det er vår blend som består av kvalitetskaffe fra Colombia, Kenya, Guatemala, Costa Rica og Brasil, i et spesielt blandingsforhold som gir en fin og aromatisk smak. Helt konkret benytter vi oss av kvalitetene Kenya AB TOP, Tres Rios fra Costa Rica, Huehuetenango fra Guatemala og kaffe fra Huila-distriktet i Colombia. Dette kombinert med meget god fagkunnskap i forhold til å brenne kaffen på riktig måte, gir den aromatiske smaken som kjennetegner Evergood, sier Allergoth til Nettavisen.
– Hvorfor er Evergood bedre enn Friele, i deres øyne?
– At noen mener at Evergood er bedre enn andre merker setter vi naturlig nok stor pris på, men vi som selskap ønsker ikke å snakke ned andre merker. Vi er selvfølgelig enig i at smaken på Friele-kaffe og Evergood er forskjellig, men det er vanskelig å dokumentere hva Friele gjør. Vi antar imidlertid at Friele Frokost har mer kaffe fra Brasil enn Evergood, noe som innvirker på smaken. Om det er riktig, bør Friele Frokost sammenliknes med vår Ali kaffe, sier Allergoth.
Er Ali Kaffe deres lavprisalternativ?
– Vi anser ikke Ali Kaffe som vår billig-kaffe, men som vår nr. to kaffe.
Les også: Kaffeeksperten reagerer: – Vi risikerer at kaffe blir et eksklusivt knapphetsgode
Etter kommer deres to andre merker, Cirkel Caffe og Intenso.
– Når det gjelder konkurrenter, tenker vi at Evergood ligger litt over resten av de typiske merkene i dagligvare. Så kommer Ali kaffe, Coop blå, Kjeldsberg og Friele. På nivået under ligger Cirkel og Coop rød/gul. Nederst finner vi Intenso og de andre billigmerkene til alle kjedene.
Allergoth forklarer at det i praksis finnes tre forskjellige hovedtyper av kaffe: Coffea liberica, Coffea robusta og Coffea arabica.
– Av disse tre regnes den siste, Arabica-kaffe, som den beste rent kvalitetsmessig. Arabica-kaffe finnes i mange ulike varianter. Hver og en av disse har en unik smaksprofil med ulike smaksinnslag og fylde. For at kundene våre skal få den samme gode smaksopplevelsen fra gang til gang, jobber vi mye med å sette sammen ulike Arabica-varianter for å skape den helt spesielle Evergood-smaken.
Les også: Kaffeprisen har doblet seg: – Alvorlig situasjon
– Ulik smaksprofil
Friele eies av det nederlandske kaffehuset Jacob Douwe Egberts. Pressesjefen, Alexandra Iskandar, forteller at norske forbrukere generelt etterspør høy kvalitet på kaffen vi drikker.
– Friele er et av Norges mest kjente merkevarer innen kaffe og har over 220 års historie og er Norges eldste kaffehus. Friele har alltid hatt fokus på konsistent kaffekvalitet, gode råvarer og ikke minst et stort fokus på å dele kunnskap og lidenskap om kaffe til det norske folk.
Hun bekrefter at Friele historisk sett har kjøpt mest kaffe fra Brasil.
– Friele har historisk sett alltid handlet mye kaffe fra Brasil, hvor størstedelen av all kaffe på global plan produseres. I tillegg kjøper vi kaffe fra flere andre land som Colombia, Guatemala, Honduras og Peru.
Hvorfor er Friele bedre enn Evergood?
– Friele består av ulike kaffeblandinger og har dermed ulik smaksprofil. Det er forbrukernes vaner og smakspreferanse som avgjør hvilke kaffe man foretrekker. Smaken er som kjent forskjellig fra person til person, og det vil derfor være store forskjeller i hvilke kaffe man synes er best.
Friele har også strenge kvalitetskontroller for å sikre Friele-smaken.
– Mesteparten av vår Friele-kaffe produserer ved fabrikken i Bergen. Råkaffe leveres til fabrikken og kvalitetskontroll gjennomføres daglig for å sikre at leveranse er av rett kvalitet og i samsvar med våre standarder. Deretter blir kaffen brent og eventuelt malt før den pakkes etter gjeldende standarder for det norske markedet.
Vedrørende stikket fra konkurrenten sier Iskandar det følgende:
– Kvaliteten av en kaffe vurderes på bakgrunn av flere faktorer og ikke kun opprinnelsesland. Friele kaffe består av en unik blanding og smaksprofil, som er designet unik til den norske forbrukeren. Derfor er Friele også et av Norges mest etterspurte kaffemerker, påpeker Iskandar.
Les også: Dyr strøm og rentehopp legger en demper på optimismen
Skal kjennetegne nettopp den kaffen
Bjørn Grytteland, pressekontakt i Norsk Kaffeinformasjon, forteller at det å lage kaffe er en komplisert prosess.
– Oppskriften skal gi den karakteristiske smaksprofilen som kjennetegner nettopp den kaffen. Evergood og Friele Frokost, Norges to mest solgte kaffetyper, er to blandinger med ulik smaksprofil.
I tillegg legger han til at det finnes både høy og lav kvalitetskaffe fra Brasil.
– Jeg kjenner ikke akkurat oppskriften til Friele Frokost, men det stemmer sikkert at den har en større andel kaffe fra Brasil. Mens Evergood stort sett består av såkalt vasket kaffe, vil Friele frokost ha en større andel soltørket kaffe (typisk for Brasil). Da blir det et mindre syrlig preg, sier Grytteland.
Norsk Kaffeinformasjon kan ikke uttale seg om kvalitetsforskjeller, men påpeker at det blir en smakssak.
– Det er nettopp dette som gjør kaffe spennende, akkurat som vin. Det er bra med forskjeller, og kaffe innenfor samme priskategori vil ha tilnærmet samme råvarekvalitet.
Nettavisen presiserer: I første versjon av saken sto det først at Coop eier Coop-kaffe, men dette ble rettet da vi ble oppmerksomme på at Friele kjøpte Coop-kaffe i 2017.