– Vi ser en svært kraftig råvareprisøkning nå. Tidligere har vi sett mindre økninger, men nå er det for eksempel at prisen er 100 prosent høyere på vegetabilsk olje og i snitt 30 prosent opp på råvarer generelt. Dette er mye kraftigere enn vi har sett før, sier Jaan Ivar Semlitsch, konsernsjef for Orkla, til Nettavisen.
Selskapet, som la frem tall torsdag, står bak noen av de mest populære varene i norske dagligvarehyller, som Grandiosa, Nugatti, Big One, Stabburet, og mange flere.
Bloombergs landbruksindeks, som måler de viktigste varene på det globale markedet, er opp hele 70 prosent sammenliknet med mai i fjor. Slike råvareprisøkninger vil på sikt påvirke prisene du betaler i dagligvarebutikker som Kiwi og Rema 1000.
Les også: Coop endrer systemet: Ola fikk brokkoliblanding uten brokkoli
Plast dyrere
Semlitsch peker også på at prisene på plast har økt kraftig, ettersom engangsemballasjer brukes mer som følge av pandemien. Det fører også til at varene til Orkla blir dyrere å produsere.
– Økningen i råvareprisene er en av våre store bekymringer, spesielt med tanke på andre halvår i år, sier Semlitsch.
Orkla-sjefen tror nemlig ikke de høye prisene vil forsvinne med det første.
– Vi tror det er mye mer varige fordi det er ikke bare tilbudsdrevet, i form av knapphet, men også etterspørselsdrevet. Den økonomiske forbruksveksten blir veldig sterk i USA og er det allerede i Kina, noe som gjør at råvarer er sterkt etterspurt. Slik vil det etter alt å dømme fortsette fremover en god stund, sier han.
Les også: Test av matpriser: Her er kuppene på tikronersmarked
Vanskeligere
Samtidig blir leveringen, og dermed tilbudet, av råvarer gjort vanskeligere av korona-tiltak både i Norge og andre land.
– Det er en litt mer krevende verdikjede på grunn av langtransport og mer smitteverntiltak på fabrikker. Vi ser også at færre sesongarbeidere som følge av koronarestriksjoner gjør at prisen på kjøtt og ost også blir dyrere, sier Semlitsch.
Når prisøkningene på råvarene er så kraftige, vil det på sikt nødvendigvis også gjøre at prisen som norske forbrukere betaler ute i butikk blir høyere.
– En så kraftig prisøkning er et tydelig signal. Det er klart at denne råvareprisøkningen må få effekt på prisene i butikk på sikt, sier han.
Les også: Orkla Norge trekker reklamekampanje fra markedet etter refs
Oppkjøp
Orkla har ellers nylig gjort oppkjøp i Sør-India. Selskapet har allerede femdoblet virksomheten sin der siden 2007, og den vil igjen dobles med kjøpet av Eastern Condiments, som ble gjennomført i påsken.
– Vi er trygge på India etter å ha eid MTR siden 2007, som vi er veldig fornøyd med, og vil ha en tilsvarende reise med Eastern. Det er 240 millioner mennesker i Sør-India, og dette er blitt et viktig kjerneområde for oss på linje med Norden og Sentral-Europa, sier Semlitsch.
Han sier at den pågående utbruddet av en indisk virusmutant, som har ført til reisestopp mellom Norge og India, ikke har påvirket driften i særlig grad.
– Vi har kun lokale ledelsen i India, men vi ser for oss å vaksinere alle våre indiske ansatte i løpet av mai. Dette landet er det det vi føler tettest med tanke på smittesituasjonen, og det er veldig krevende i samfunnet, sier han.