(Nettavisen)

FHI kommer onsdag med gladnyheten vi har ventet på i lang tid:

- Vi vurderer at epidemien de nærmeste ukene mest sannsynlig vil bli mindre og etter hvert stabilisere seg på et lavt nivå, skriver FHI i sin ukesrapport, samtidig som de understreker at usikkerheten fortsatt er betydelig.

Bakgrunnen er svært positive smittetall: I FHIs ukesrapport for uke 37 kan man se at antall smittetilfeller registrert i Norge falt med rundt 1/3 sammenlignet med uken før. Det var en nedgang i alle aldersgrupper.

R-tallet antas å være mellom 0,7 og 0,81, noe som er en betydelig nedgang i smitten.

- Det har vært en nedgang i antall meldte tilfeller siste to uker etter økning gjennom flere uker. Det er foreløpig meldt 5 707 tilfeller av covid-19 i uke 37, 33 % nedgang siden uke 36 (8 546) og 43 % nedgang siden toppen med 10 097 tilfeller i uke 35. Dette utgjør nå 264 tilfeller per 100 00 innbygger for uke 36 og 37 samle, melder FHI i sin ukesrapport.

Regjeringen har på sin side bedt kommunene gjøre seg klar på at alle nasjonale tiltak kan forsvinne allerede fredag 24. september.

Siste tall fra Helsedirektoratet tyder også på at toppen i antall sykehusinnleggelser er nådd. Det er 15 færre innlagt nå enn det var på toppen for en drøy uke siden.

Ifølge FHI er 55 prosent av dem som havnet på sykehus i forrige uke ikke vaksinert, mens 5 prosent var delvaksinert.

En pandemi blant de yngste

Samtidig viser tallene at smitten nå for alle praktiske formål kun er en større utfordring hos de yngste: 60 prosent av de smittede i forrige uke var under 20 år.

Den klart mest rammede gruppen er de mellom 10-19 år. Det er i denne gruppen vi har skoleelever som så langt ikke har fått vaksine - eller som kun nylig har fått tilbud om første dose.

Denne gruppen har nesten halvparten av alle smittetilfeller, men utgjør bare 12 prosent av befolkningen.

- Fra midten av august så vi en betydelig økning i påviste tilfeller, hovedsakelig blant barn og unge i alderen 6-25 år. Økningen kan tilskrives økt kontakthyppighet etter sommerferien, blant annet med gjenopptakelse av sosiale sammenkomster, fritidsaktiviteter, skolegang og studier. Økningen i innleggelser har vært forholdsvis mindre, og sykehusenes kapasitet har ikke vært truet. Utviklingen har nå snudd, og antall påviste tilfeller og innleggelser synker raskt. Den høye vaksinasjonsdekningen hemmer epidemiens spredning samtidig som vaksinasjon i stor grad beskytter de vaksinerte mot alvorlig forløp. Vaksinasjon har dermed tatt brodden av epidemien, melder FHI.

Svært mange er vaksinert

Vaksinasjonen i Norge nærmer seg også slutten. Over 90 prosent over 18 år har fått første vaksinedose, mens 83 prosent er fullvaksinert.

Det er særlig i gruppen 25-39 år at mange har fått første dose, men foreløpig ikke fått andre dose. Det har vært noe usikkerhet rundt kryssvaksinering med bruk av både Pfizer- og Moderna-vaksinen. FHIs tall har så langt antydet at det gir høyere effekt enn bruk av én vaksinetype, og tirsdag kom nyheten om at Stortbritannia nå vil godkjenne denne gruppen som fullvaksinerte.

– Det er gledelig at innreiserestriksjonene som Storbritannia har hatt for de som er vaksinert med to ulike koronavaksiner nå fjernes. De som har opplevd dette som begrensende kan nå få satt 2. dose, og det er bra for at de skal få best mulig beskyttelse, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelsinstituttet.