Gå til sidens hovedinnhold

Økte med 85 prosent i mai – men det er fortsatt langt unna gammelt nivå

Overnattingsbedrifter i nord opplever betydelig økning fra koronaåret 2020, men det er fortsatt langt igjen til det «vanlige» nivået før pandemien.

Mai ble en måned med historisk få overnattinger ved overnattingsbedriftene i nord. Det melder NHO reiseliv i ei pressemelding.

Dette skjedde selv om antallet overnattinger var nesten doblet sammenlignet med samme måned året før. Likevel var det bare rundt halvparten av nivået fra mai 2019.

– Selv om samfunnet nå åpnes mer opp og vi sporer en forsiktig optimisme, er det likevel store geografiske forskjeller i Norge. I nord er vi mer avhengige av utenlandske gjester, også utenfor EU, derfor vil det ta lang tid før reiselivet i nord vil være på samme nivå som før pandemien. Det vil måtte kreve ekstra innsats utover for å gjenreise bedriftene.

Det sier Målfrid Baik, NHOs regiondirektør, ifølge samme pressemelding.

Les også

Arctic Race ber om hjelp: – Vi har støvsugd markedet helt ned til Trondheim

Tallene fra NHO viser også at nedgangen var større i Nord-Norge enn i landet for øvrig. I Nord-Norge så man en nedgang på 25 prosent på hoteller, camping, hyttegrenser og vandrerhjem i perioden 2017–2021. . På landsbasis var denne nedgangen på 21 prosent.

Samtidig hadde Nord-Norge en større prosentvis økning fra mai 2020 til mai 2021. Der økte nemlig antallet overnattinger til 166.466 overnattinger i 2021, en økning på 76.342 overnattinger – eller 85 prosent. Landet for øvrig opplevde en økning på 52 prosent.