Ola Bremnes ser du på NRK tirsdag, og onsdag slipper det lille plateselskapet Spell Musikk en singel om ei dobbelt så gammel historie, ei om gavmildhet. I år er det 400 år siden Ingeborg Mikkelsdatter ville sørge for at fattige i Øksnes skulle få en årlig mel-gave.

Øksnesværingene feirer i år at det er 400 år siden Ingeborg Mikkelsdatter opprettet et legat på 500 riksdaler som skulle dekke en årlig forsendelse med mel fra Bergen til de fattige i Øksnes. Denne uka slipper Ola Bremnes sin hyllest til den gavmilde prestefruen, og det som sies å være Norges eldste legat.

– Hvert år, før jul kommer det fortsatt 620 kilo mel som fordeles til de som trenger det, og selv om det i sin tid ble forsøkt stoppet, slo Høyesterett fast at legatet var så kløktig formulert at gaven skulle utdeles ikke bare til dommedag, men til «Dommedags ettermiddag.» En historie som ropte om en sang, sier Ola Bremnes i en pressemelding.

– Teksten grep meg voldsomt

– Jeg ble kjent med fortellinga første gang i «Leddiken», Øksnes historielag sitt årsskrift. I 2000 skrev Marianne Meløy «Ingeborg Mikkelsdatter – ei kystkvinne». Teksten grep meg voldsomt, og jeg skrev etterhvert visa om Fru Ingeborg. Jeg har framført den på konserter i mange år, og har vel etterhvert sunget sangen over hele landet. Publikum fryder seg over den, uansett hvor jeg kommer. Den versjonen som nå endelig blir å finne på plate er jeg, om jeg må si det selv, meget godt fornøyd med, sier Bremnes.

– Jeg har kalt låten «Til Dommedags ettermiddag», men det er ikke bare en sang om Fru Ingeborg. For meg er dette en beretning om omsorg for framtida. Hvis vi tenker like mye på framtida som det Ingeborg Mikkelsdatter gjorde for 400 år siden – ja, da har kanskje framtida en sjanse, sier Bremnes.

Kruttsterkt lag

Ola skryter av laget han har med seg på innspillinga av denne låten. Tore Bruvoll har produsert singelen, Ragnhild Furebotten spiller fele, og gir publikum rett og slett en helt slått her. Med Ole-Jakob Larsen på trommer, er tre av musikerne fra Hekla Stålstrenga involvert. I tillegg bidrar en av Olas mest trofaste musikere, Gjermund Silset på bass.

– Vi er også stolte av å ha fått med oss Nordens beste shanty-kor, Storm Weather Shanty Choir fra Stord, sier Ola Bremnes.

– Jeg er veldig glad for at folk i Øksnes er flinke til å ta vare på historia om Fru Ingeborg. Marianne Meløy sitt spel er et bevis på dette. Vi bør alle bli flinkere til å ta vare på fortellingene vår. Den om Ingeborg Mikkeldatters legat er kanskje den fineste historia vi har langs hele kysten vår, sier Ola. Tirsdag deltar Bremnes i NRK sin sending fra seilskuta Statsraad Lehmkuhl fra Senjahopen til Andenes. Her var det fokus på ei historie som er akkurat halvparten så gammel som den om mel-gaven. På Andøya markeres det at i år er det 200 år siden 30 mann omkom i det som er blitt kalt storskaden. Balladen om Jonas Falch forteller den beretningen.