Det sier informasjonssjef i Harstad kommune, Øivind Arvola.

Det er et nasjonalt ønske at flest mulig av elevene og ansatte på skolene, samt ansatte i barnehager, tester seg for covid-19 før skolestart 3. januar. Testen bør derfor tas søndag 2. januar. Dette gjelder også barnehage-ansatte.

Deles ut ved skolene

Arvola sier kommunen deler ut gratis hurtigtester ved elevens skole fredag 31. desember fra kl 0900 - 1200. Enkelte skoler starter utlevering allerede torsdag 30. desember. Man vil få beskjed via Visma-skole når man kan hente testen. Ansatte kan også hente en hurtigtest ved sin skole.

– For skoler som har SFO blir testene utlevert der. For de andre skolene er det rektor som har ansvaret. Ansatte i barnehager vil få utdelt tester i sine respektive barnehager, sier han.

Det er ikke et krav om at man må ha tatt en test for å møte på skolen/barnehagen. Likevel håper vi flest mulig ønsker og har anledning til å ta en test.

Det tar cirka 20 minutter fra man tar testen til man får svar. Hvis testen viser at man har korona, skal vedkommende i isolasjon, og resten av husstanden skal i karantene.

Ta i så fall umiddelbart kontakt med kommunens smittesporingsteam på telefon 90 62 58 90 for mer informasjon. Bli hjemme hvis man har luftveissymptomer, og meld fra til kontaktlæreren.

Utfordringer

Ifølge Øivind Arvola har kommunen rikelig med tester. Utfordringen er derimot at testene kommer i fempakninger. Det betyr at pakningene må deles opp. Det betyr også at bruksanvisninger må kopieres og legges ved hver enkelt prøve.

Det er litt ekstraarbeid, med det skal også gå greit, sier Øyvind Arvola.