Nettavisen iHarstad startet i 2020 med å kåre Årets Harstadværing. Første året vant daværende kommuneoverlege Jonas Holte suverent. Det var midt i koronapandemien. I 2021 var det Rune Strand som stakk av med flest stemmer fra leserne.

21. november spurte vi på vår Facebook-side hvem leserne vil ha som kandidater i 2022. Etter to døgn er det kommet 350 forslag, og flere er på vei. Mange foreslår Rune Strand, men siden han vant i fjor – blir han ikke å finne blant kandidatene i år.

iHarstad går snart i gang med å velge ut de kandidatene vi mener bør stå på lista. Når den er klar, blir det avstemming. Det er våre lesere som avgjør hvem som vinner, ingen jury skal i sving.

Se lenger ned i saken noen av forslagene vi har mottatt i år, og du kan fortsatt legge inn ditt forslag her

– Hyggelig

En av dem som har fått vilt mange forslag, er Ludvig Forthun. Han er styreleder i Norges Ishockeyforbund Region Nord, og jobber utrettelig både for at Harstad skal få ishall og for at unge skal kunne drive med det som er verdens største vinteridrett.

– Det er hyggelig å bli foreslått som Årets Harstadværing, sier Ludvig Forthun.

Han er litt skuffet over at kommuneadministrasjonen ser ut å måtte flytte planene om ny ishall i Harstad ut i tid, men gir ikke opp av den grunn.

– Det ble vedtatt av kommunestyret for ett år siden at kommunen har som mål å bygge ishall i løpet av de neste årene. I økonomiplanen som er laget nå, setter kommunedirektøren håndbrekket på. Det er forståelig nok. Det er mange ting som skal prioriteres, som ny brannstasjon og nye skoler. Med dette bakteppet tror jeg ikke at det blir bygd ishall den kommende perioden, men jeg håper at en planprosess starter sånn at vi kan finne areal til hallen, sier han.

50 millioner for ishall – og Generalhagen

Forthun mener Stangnes utmerker seg som plassering. Her er det en idrettshall fra før, og turnhall er planlagt. Overskuddsvarmen fra ishallen kan varme opp fire eneboliger, så den vil være kjærkommen for de andre hallene. I tillegg er Stangnes sentralt, og det er plass der.

Prisen på en ishall varierer fra rundt 50 millioner kroner for en enkel klubbhall til flere hundre millioner kroner for de profesjonelle.

– Det skal brukes 50 millioner kroner på Generalhagen. Hva tenker du om det i forhold til en ishall?

– 50 millioner til Generalhagen handler om prioriteringer. Jeg vil ikke sette dem opp mot hverandre, men bygger vi ishall får byen enormt mye tilbake. Undersøkelse viser at investeringer i idrettsanlegg gir stedet tre ganger tilbake i trivsel og bedre helse.

PS: Dersom Ludvig Forthun blir kandidat til Årets Harstadværing 2022, kommer vi tilbake med en større sak om han i desember.

Her er noen av forslagene som er kommet:

«Ludvig Forthun. Ingen over, ingen ved siden.»

«Toril Bille! Hun fortjener denne tittelen. Pynter opp Stien langs sjøen året rundt. Hun har mange andre oppgaver som gleder mange. Kan nevne all den kaffen og middag hun trakter opp med på Samatun! Hun jobber i det stille og gleder så mange!»

«Linn K. Hvattum. For innsatsen ho gjør for trivsel'n i byen vår.»

«Æ hold en liten knapp på Rolf Olsen. Rolf e en gang og bestandig fremsnakker av byen. Han e optimismen sjøl der andre surke. Om det e nån som evne å glede sæ over kran, bygging og fremdrift så e det Rolf. Rolf har også de mest spennanes betraktningen om liv og røre i byen, og det e alltid en fornøyelse å lese. Han har hatt mang et verv, og har vel enda nån om æ ikkje tar feil. Han e ivrig på å bruke byen – og fremsnakke den. Alt i alt en frøktelig positiv Harstadværing!»

«Den va enkel: Støtter opp majoriteten som stemmer på Rune Strand. Han gjør virkelig en fantastisk jobb med å skape lyspunkt, og gjør hverdagen litt bedre for mange som sliter økonomisk.»

«Veronica Melå som står bak forlaget Utenfor Allfarvei Forlag som har satt Harstad på kartet som et fyrtårn innen nordnorsk litteratur.»

«Alle driverne i Storgata 17 – de får dele den. Laila Høybakk, Camilla Johansen, Christin Bergh.»

«Hugo Magne Kjelseth ingen som framsnakker byen som han.»

«Dag Erik Enoksen. Han står på for kulturlivet i Harstad. En ildsjel utenom det vanlige.»

«Harald Troøyen. Nominert for Det stor Julespillet.»