På Facebook skriver Parabolflua:

– Etter mye om og men i løpet av høsten, er vi blitt enige med Sport1 at den nye Sport1-butikken i sentrum overtar fra oss følgende varegrupper: Klær, sko, ryggsekker, rimelige turutstyr og en del av skisortimentet. Ikke randonee!

– Disse produktene av gode merkevarer vil da være å finne hos dem når de åpner en gang i mars.

Det vil si at Parabolflua ikke lengre skal selge disse varegruppene fra 1. mars neste år, men fortsetter i hovedsak med det vi kaller for hardware. I tiden frem til 1. mars, vil vi operere som normalt mens vi samtidig jobber med eventuelle nye nisjer som kan være interessant.

Har vært 23 år i kjeden

Parabolflua har eksistert i nær 33 år, og vært tilknyttet Sport1-kjeden de siste 23 årene. Nå er det slutt.

– Parabolflua skal ikke selges, men vi blir å gå ut av Sport1-kjeden i løpet av 2023, sier han.

Hans Erik Myreng sier til iHarstad at Parabolflua i sin nåværende form er blitt for stor å drive i forhold til arbeidskraften som er mulig å oppdrive.

– Vi er en fagbutikk der det er avgjørende at ansatte har meget gode kunnskaper om hvert enkelt produkt. Vi bruker mye tid på hver kunde. Det er bare familien som jobber her pluss to fast ansatte. Og de siste årene er det blitt nesten umulig å skaffe mer arbeidskraft, fagfolk, som kan produktene, sier han.

Får se hva det blir til

Myreng mener det kan være lettere å drive butikken som en nisjebutikk innenfor områder som fiske, klatring og vannsport. Men hvilke nisjer det skal satses på, er ikke avgjort. Nå er det julehandel som gjelder, så kommer de strategiske beslutningene etter nyttår.

– Med mer typiske nisjer trenger vi ikke like mye bemanning, og vi kan drive i et mindre lokale. Nå er vi over to etasjer og har masse forskjellig utstyr, så det blir i meste laget for oss. Vi skal starte en jobb mot leverandører, så får vi se hva det blir til når den tid kommer.

Myreng sier Parabolflua hadde valget om å fortsette som Sport1-butikk, men valgte å ikke gjøre det. Hadde de fortsatt i kjeden, ville sportsbutikken i Alti-senteret blitt en Intersport-butikk, sier han.

Uheldig utvikling

– Er det sikkert at dere kommer til å fortsette med butikk på egne bein?

– Det er ikke et alternativ å legge ned per i dag. Hvis det skal på agendaen, må vi ha en dypere diskusjon i familien. Vi er ikke der nå.

– Hva synes du om utviklingene med at kjedene er så sterke?

– Det er uheldig. Jeg bruker å si at fagbutikkene er blitt en sjeldnere rase, da alle skal selge alt og alle skal selge på nett. Noen kunder bruker fagbutikkene for å sjekke utstyret, så bestiller de samme vare på nettet.

Parabolflua har økt omsetningen kraftig de siste årene. Fra 16,8 millioner kroner i 2019 til nær 24 millioner kroner i 2021. Året med størst overskudd er 2019, da resultat før skatt var på 2,3 millioner kroner.

Det ligger an til et rimelig godt år også i år, sier Myreng.