Per-Messias Høgmo kalles han når det går bra på banen. Og det har det gjort i den svenske fotballklubben. Både kvinne- og herrelaget til BK Häcken fra Göteborg gikk til Champions League. Høgmo leder 40 menn i toppklubben. Fredag var Høgmo i Nordic Hall i Harstad i anledning Harstadkonferansen.

– Dette er som å være på stadion. Dere er tett på, åpner han med, der han står med drøye 350 konferansedeltakere rundt seg.

Høgmo har utviklet fotballag i 33 år. Før han ble trener, spilte han én kamp for det norsk a-landslaget og mange for Mjølner og Tromsø IL. Han minnes at HIL og Mjølner var ledende klubber i nord en gang i tiden. Så tok Bodø/Glimt over, så TIL og i dag er Bodø/Glimt tilbake på toppen, også nasjonalt. Høgmo bodde i Harstad da han var 3-5 år, siden foreldrene jobbet som lærere på Trondarnes folkehøgskole.

Hans trenerkarriere har blant annet vært det norske landslaget, TIL, Rosenborg og nå den svenske toppklubben. Høgmo sier han legger vekt på å lete etter det beste i hver spiller.

– Foruten det rent sportslige, trener vi mye på å være til stede og bygge sterke verdier. Vi utvikler egne talenter for å slippe å betale så dyrt, sier han.

Vi skal ikke så langt tilbake i tid. Norge hadde ingen spillere på europeisk toppnivå, og vi trodde aldri det kom til å skje.

– I dag har vi Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard, to av verdens beste. Vi har også mange andre talenter. Du trenger ikke å dra langt for å finne dem, sier han.

Hele mennesket

Høgmo mener hver enkelt spiller må definere hva han eller hun vil oppnå.

– Hvordan ser din rolle ut om fem år, det må alle planlegge selv. Så må du stole på prosessen og jobbe med hvordan du skal bli bedre. Det som er godt nok i dag, er ikke godt nok i morgen.

Gratangsværingen sier fotballen er det viktigste av det minst viktige. Fotballen betyr veldig mye for mange, men samtidig må man ufarliggjøre slik at det er kort vei mellom humor og alvor.

– Man må ha glimt i øyet, og man må ikke glemme leken. Fotballen er basert på leken, sa Høgmo til Nettavisen i juli 2022.

Han mener måten man leder teamet og spillerne på underveis er viktig. Å bygge en prestasjonskultur der folk går på jobb hver dag for å bli bedre. Stikkord er fokus på hele mennesket, utvikling av individer i en større kontekst.

– Lev i nuet

Per-Mathias Høgmo er kjent for å trene spillerne mentalt i form av blant annet yoga og mindfulness, diktopplesning og ballettdans for å bygge lag, skape humor og bryte opp mønsteret i hverdagen.

– Det er aldri for sent. Ikke bli fanget i en boble i deg selv eller i et trangt samfunn. Vær til stede i nuet, ha det godt med kona og de rundt deg. Går det trådt, kan du fighte deg frem. Det gjelder å ikke gi opp, ikke grave seg ned. Hver enkelt av oss er en bit av en mosaikk som skal til for at alt skal henge sammen, sier Høgmo.

Per-Mathias Høgmo og Häcken vant den svenske ligaen for første gang i klubbens historie i 2022. Bragden gjorde at han ble kåret til årets trener i Allsvenskan. Blant de største nedturene var perioden som landslagssjef for Norge, som hang med i kvalifiseringen til EM i 2016, Men kvalifiseringen endte med tredjeplass bak Italia og Kroatia.

En av de større, men også vanskeligste, prestasjonene, var da Høgmo ledet Rosenborg til gruppespillet i Mesterligaen i 2005-2006.

– Det var en veldig krevende periode. Jeg opplevde for første gang å bli utbrent da jeg var både sportssjef og trener, og hadde nødt til å ta meg tre måneders pause. Men Rosenborg kom tilbake og ble seriemester det året, uttalte han til Nettavisen sommer 2022.