Gå til sidens hovedinnhold

Petter produserer på 100 år gammelt utstyr - nå vil han hente trykkpresse fra Tyskland

Til det og mer til har Petter Bratland søkt Harstad Næringsfond om midler og fått full klaff.

– Vi har hatt en god start, vekket stor interesse og igjennom å vekke til liv gammelt håndverk, skapt en spennende nisje. Vi ser grunnlag for flere ansatte, og å skape nye muligheter rundt Harstads trykkeritradisjon.

Det skriver Petter Bratland i sin søknad til Harstad Næringsfond. Han har, som kanskje noen har fått med seg, startet et lite trykkeri der han bruker over 100 år gammelt trykkeutstyr fra gamle trykkebedrifter i Harstad.

– Herfra har jeg har som plan å drive med grafisk design og produksjon med dette utstyret for private personer og bedrifter som ønsker å formidle sitt uttrykk via kvalitetstrykksaker med historiske håndverkskvaliteter, skriver Bratland.

At bedriften virker interessant og har potensiale synes næringsfondet, for kommunedirektør Hugo Thode Hansens tilrådning er å innvilge Prøvetrykk 70.000 kroner til prosjektet «Prøvetrykk, bedriftsutvikling».

– Det er så til de grader godt, sier Bratland til iHarstad.

Les også

Sier nei til søknad om å rive Gammelbrygga

Vil hente trykkpresse fra Tyskland

«Prøvetrykk» lager kort, notatbøker i tillegg til at det produseres egen kunst. Han har også workshops med håndverksmessig og historisk formidlingsfokus.

Petter har sett nødvendigheten i å utvide produksjonen til større fysiske formater, da blant annet for å nå flere kunder.

– Så der har vi lett og funnet en større trykkpresse som står i Tyskland. Denne pressa er enkel å håndtere, og i tillegg til å produsere for oss selv, er den også lett å lære å bruke om det skulle være kunstnere som ønsker å produsere selv på denne. Så her kan vi nå ut på et nytt marked der også kunstnere fra fjern og nær kan være en ny aktuell kundegruppe.

Denne trykkpressa er et av delmålene i prosjektet i tillegg til å utvikle konseptet med hensyn til innhold og miljø, samt å markedsføre det videreutviklede konseptet.

Petter startet opp Prøvetrykk i oktober 2020 og har merket effekten av pandemien.

– Det har gått greit. Det har kanskje vært litt vanskelig å vises i den koronatiden for folk jobber veldig for å holde sitt eget hode over vannet. Men jeg har sett at de siste ukene har det skjedd ting. Det er lovnader om vår og lettelser. Jeg jobbet litt grafisk digital på siden, så jeg har hatt et grunnlag for drift, men det er artig å trykke.

«Prøvetrykk skaper stor interesse ut over Harstads grenser. Dette har allerede gitt et grunnlag for sunn drift, og Peter Bratland ønsker veldig gjerne å gjøre Harstads mangfold større igjennom sin aktivitet. Prosjektet har et næringselement, og er spennende for mangfoldet i Harstad. Prosjektet er godt, og søknaden anbefales innvilget med kr 70 000 kroner», skriver kommunedirektøren.

Les også

Petter sonet ut i lek og maling som barn. Nå er det yrket hans

Les også

Nå tør Magnus å være mer personlig i musikken: – Det er ikke det letteste å bli med på dette toget