Kripos og flere andre lands politimyndigheter har den siste tiden sett en økning av rapporterte tilfeller der gutter ned i 14-årsalderen presses for penger etter å ha delt penisbilder med eller onanert på webkamera for det som framstår som jevnaldrende jenter.

– Guttene blir umiddelbart utsatt for et pengekrav, med trusler om at bildene deles offentlig hvis de ikke betaler. Gjerningspersonen er ofte pågående ved å sende mange meldinger, trolig for å stresse fornærmede ytterligere, sier politibetjent Thale Parker ved seksjon for internettrelaterte overgrep ved Kripos.

Kripos oppfordrer videre til at man bryter kontakten og ikke betaler.

– Snakk med en voksen du stoler på, slik at du ikke står alene i denne situasjonen. Vi ønsker også at denne typen kriminalitet anmeldes, skriver de i pressemeldingen.

De oppfordrer videre til å ha et bevisst forhold til hva man deler, skjuler vennelisten og har lukket profil. I tillegg til å være varsom for meldinger fra personer man ikke kjenner.

– Gjerningspersonene sitter ofte i andre land, og fremstår som organiserte kriminelle som har spisset metoder for å lure de fornærmede. Dette handler ikke om at de fornærmede har gjort noe galt eller vært uforsiktig, gjerningspersonene er profesjonelle, sier Parker.

– Politiet ser alvorlig på denne typen kriminalitet, fordi det krenker barn og unges mulighet til å bestemme over egen kropp og seksualitet, og det kan også påvirke den enkeltes psykiske helse. Vi oppfordrer derfor de som er utsatt for dette til å anmelde, slik at politiet kan etterforske sakene, også i samarbeid med andre lands politimyndigheter, sier Parker.