Fremover: Nå har iHarstads søsteravis Fremover endelig fått ansatt ny nyhetsredaktør. Dette etter at Silja Björklund Einarsdóttir sa opp stillingen og gikk tilbake til å være journalist i april i fjor.

– Jeg savnet å skrive og gjøre journalistdelen av jobben. Det er å være i førstelinjen jeg alltid har likt ved jobben. Samtidig var det å være nyhetsredaktør en utrolig kul mulighet som ga meg masse lærdom, kunnskap og erfaring, har hun tidligere uttalt.

Flyttet

Hun flyttet senere sørover til NRK-jobb i Oslo og nærmere familie og nettverket hun har der.

Etter hun sluttet i redaktørstillingen har Fremover vært uten nyhetsredaktør.

I oktober 2021 kunne Fremover fortelle at Monica Irén Solberg Susegg (33) hadde takket ja til jobben. Hun skulle da gjøre ferdig sin fødselspermisjon og ta fatt på oppgaven som nyhetsredaktør den 1. april i år. Kun få dager før hun skulle tiltre stillingen kom det kontrabeskjed. Monica Irén Solberg Susegg trakk seg fra jobben etter å ha fått tilbud om å bli redaktør i Steinkjer-Avisa.

Da måtte sjefredaktør Christian Senning Andersen ut og jakte ny nyhetsredaktør igjen. Den jakten har pågått siden. Nylig løste floken seg for Senning Andersen og Fremover. Løsningen viste seg å finnes internt på Fremover-kontoret. Mangeårig fremover-journalist Ragnar Bøifot takket ja til jobben, men han måtte spørres flere ganger før han ga positivt svar til sjefen.

Brukt tid

– Fremover har jo vært uten nyhetsredaktør siden april i fjor og du har blitt forespurt flere ganger om du vil ta denne oppgaven, men svart nei. Hva er årsaken til at du takket ja nå?

– Jeg har jobbet med journalistikk i 27 år og de siste seks årene har jeg vært ansvarlig for publisering av nyhetene på Fremover. Det ligger litt i menneskets natur å være i mot alt som heter endringer. Det gjelder meg også. Derfor har jeg brukt tid på å bestemme meg. Dette er en oppgave som er stor, så jeg trengte litt tid. Jeg hadde en veldig fin jobb som frontsjef, men så blir jeg jo trigget av en slik utfordring, så etter ferien sa jeg ja.

Bøifot gikk flere runder med seg selv før han bestemte seg.

– Oppgaven er som sagt stor og jeg har måttet stille meg spørsmålet om jeg er i stand til å løse den. Svaret jeg fant var ja. Jeg føler at jeg har den journalistiske ballasten som kreves for å kunne løse denne jobben. En av utfordringene blir at jeg har jobbet sammen med mange av journalistene i mange, mange år, noen av dem i flere tiår, og nå skal jeg bli deres leder. Men slik jeg kjenner mine kolleger så skal det gå bra, sier Bøifot optimistisk.

Puster ut

Sjefredaktør Christian Senning Andersen har jaktet nyhetsredaktør i nesten ett og et halvt år. Når nå Ragnar Bøifot har sagt ja til jobben kan han puste litt ut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Jeg er veldig glad for at Ragnar har takket ja til å bli vår nye nyhetsredaktør. Ragnar har over år tatt større og større ansvar for Fremovers digitale satsing gjennom sin stilling som ansvarlig frontsjef. Som nyhetsredaktør får Ragnar enda større mulighet til å styrke denne satsingen, og ikke minst jobbe enda grundigere med å utvikle journalistikken vår, sier Senning Andersen.

At Ragnar har lang erfaring innen journalistikken, og mesteparten av tiden i Fremover, ser sjefredaktøren som et pluss.

– Ragnar har lang og bred erfaring både som journalist og frontsjef, og vi får en kompetent og kunnskapsrik mann inn i nyhetsredaktørstolen. Ragnar er blitt oppfordret til å søke også tidligere i prosessen med å finne en ny nyhetsredaktør i Fremover, så jeg er glad for at timingen nå er sånn at dette blir en realitet og at brikkene faller på plass igjen i redaksjonen.

Erfaring

Den nye nyhetsredaktøren trekker frem sine kolleger og deres erfaring som en stor styrke.

– Det ligger så mye erfaring og kunnskap i kollegiet vårt, så min jobb kommer til å handle om å få det beste ut av et samlet lag. Det er spennende og det ser jeg frem til å ta fatt på, sier han.

Og jobben starter allerede mandag. Det gir også noen endringer i redaksjonen, ettersom Ragnar Bøifot var en del av turnursordningen der tre journalister deler på det som heter frontsjef, altså de som er ansvarlig for publisering av nyheter på nett. Det var en kabal Christian Senning Andersen har jobbet med å løse en stund.

– Når Ragnar går ut av frontsjefturnusen, har vi engasjert Audun Bårdseth som frontsjefvikar etter Ragnar. Audun er en erfaren pressemann med lang erfaring, fra Gjengangeren, Mitt Kongsvinger og Svalbardposten. Audun kommer til å gå rett inn i stillingen og hjelpe Fremover med å holde oppe tempoet i den daglige nyhetsdekningen sammen med resten av journalistene i avisa.

– Spises levende

Det å bekle nyhetsredaktørstillinger er ikke like enkelt. Flere aviser sliter med det samme som Fremover har gjort. Bøifot er kjent med dette.

– Det er kanske det jeg har tenkt mest på før jeg tok jobben. Mitt inntrykk er at norske aviser og mediebedrifter spiser nyhetsredaktører levende. Det har jeg ikke tenkt skal skje med meg.

– På hvilken måte blir de spist levende?

– De havner mellom barken og veden. Det blir stilt krav til en nyhetsredaktør fra alle kanter. Det ender fort med at nyhetsredaktøren blir sittende veldig alene med ansvaret. Slik skal det ikke være. Vi har et felles ansvar i redaksjonen og hele Fremover med å bringe oss i riktig retning, og det er det jeg kommer til å jobbe for. Jeg skal få kollegiet, inkludert meg selv, til å gjøre jobben i fellesskap. Min jobb er å få frem det beste i hver enklet journalist og redaksjonen som gruppe, avslutter han.