(Fremover)

Tre personer ble tatt av et snøskred i Nonstinden i Gratangen. Leder ved operasjonssentralen hos Nordland politidistrikt Lars Halvorsen fortalte til Fremover at de har kontakt med turfølget. Ifølge Halvorsen var i alle fall to av personene fra Sverige.

– Klokken kvart over tre lørdag ettermiddag fikk vi nødmelding om at det var gått et skred. Vedkommende som ringte først satt fast øverst i skredet, og meldte at han hadde mistet to av sine kamerater ut av syne.

Like etter fikk politiet kontakt med en av de to andre i turfølget. Han hadde gravd ut den tredje fra skredet.

– Utfordringen nå er få følget ut fra området på en trygg måte. Vi har bistand fra Norsk folkehjelp og Røde kors, sier Halvorsen.

Været i området var dårlig, og redningshelikopteret fra Bodø kunne derfor ikke ta seg inn i området.

Klokken 18:45 melder politiet på Twitter at de tre som var involvert i skredhendelse lørdag ettermiddag er nå trygt nede.

– En i følget har skadet kneet og får tilsyn av ambulanse på stedet. Ellers er de i fin form.

Til Fremover forteller Lars Halvorsen at den ene i turfølget blir tatt med til legevakten i Narvik for sjekk.

Torsdag la Universitetssykehuset Nord-Norge ut en sak på sine nettsider der de maner til stor grad av varsomhet dersom man har planlagt fjell de neste dagene. De minner om betydelig skredfare og viser til varslene på varsom.no.

– Til helgen er det meldt mer nedbør, stigende temperaturer og økende vind. Det betyr at skredfaren vil øke. Spesielt i områder med helning vil det være stor fare for snøskred som utløses av skiløpere, sier fungerende klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk i UNN, Knut Fredriksen til unn.no.

Han viser videre til at de siste dagers alvorlige skredulykker i Troms har vært krevende, både for redningsmannskaper, men også for andre deler av UNN.

– Intensivavdelingen har nå innlagt flere pasienter fra skredulykkene, og operasjonskapasiteten er under press. Til sammen har dette gitt store beredskapsutfordringer, og i natt måtte en pasient sendes til et annet regionsykehus for kirurgisk behandling, forteller klinikkoverlegen til egne nettsider.