Gå til sidens hovedinnhold

Runa Bergsmo tildelt høythengende Prøysen-pris: – Det gjelder å følge hjertet

Runa Bergsmo fra Harstad er tirsdag tildelt Teskjekjerringprisen.

Prøysenprisene er utdelt siden 1974, og mange store navn som blant annet Bjørn Eidsvåg, Odd Nordstoga, Kari Bremnes, Nora Brockstedt og DumDum Boys er tidligere vinnere.

Fra juryens begrunnelse heter det om Runa Bergsmo:

– Årets vinner av Teskjekjerringprisen hylles i dag for sitt kunstneriske arbeid for barn i alle aldere. Som musiker, komponist og tekstforfatter har hun siden 2001 gledet utallige barn med nære, varme, morsomme og spennende konserter og forestillinger. Prøysen er ikke redd for de store følelsene. Det er ikke årets prisvinner heller.

Runa Bergsmo uttaler til nettstedet Nopa, Norsk forening for komponister og tekstforfattere:

– For meg er prisen et slags bevis på at det gjelder å følge hjertet, for når jeg skriver aner jeg ikke om det blir barnemusikk eller ei, jeg skriver bare min musikk.

Alf Prøysens hederspriser består av Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Prøysens ærespris. De tre Prøysenprisene er opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. Hver pris består av en statuett og 25.000 kroner. Prisen kan gis til én person eller flere som har samarbeidet om en oppgave. Prisene kan også tildeles grupper eller institusjoner.

Teskjekjerringprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de sjangerne som forbindes med Alf Prøysen, men med spesiell vektlegging på virksomhet rettet mot barn. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter, heter det i statuttene.

Cellisten Runa Bergsmo er opprinnelig fra Elverum, men er bosatt i Harstad. Hun ble ansatt som landsdelsmusiker i Harstad i 1993, og er kjent blant annet fra trioen Arctimus her i byen.

Hun har også skrevet flere tekster og musikk. I oktober 2020 kom albumet Kræsj i mamelukken på plateselskapet Euridice Turn Left. Samtidig ga hun ut boka Kræsj i mamelukken, med sangtekster og historien Saras blå verden, illustrert av Elisa Rørstad.

Utdelingen foregikk i kulturkirken Jakob i Oslo:

– For sjuende gang inviterte «Prøysen tel by’n» til konsert på Alf Prøysens dødsdag tirsdag 23. november i Kulturkirken Jakob i Oslo. Dette er en konsert hvor et knippe norske artister inviteres til å ta for seg Prøysens viser og verk, og å lage sine egne versjoner av dem, og som vanlig har velviljen og responsen vært enorm, heter det fra arrangementet der prisen ble delt ut.

Blant artistene som sto på scenen var Lars Martin Myhre, Terje Johannesen, Jørgen Nordeng, Bare Egil Band, Siril Malmedal Hauge, Lars Klevstrand, Kari Svendsen og Stian Carstensen.