Gå til sidens hovedinnhold

Rundt 300 kvinner får diagnosen årlig: – Alle burde begynne screeningen når de er 25 år

Charlotte Kristensen har tatt initiativ til noe som aldri har blitt gjort på UNN Harstad før.

Hvert år får i overkant av 300 kvinner diagnosen livmorhalskreft, og årlig dør mellom 75 og 100 kvinner av dette. I 2020 var det rundt 55 000 færre kvinner enn forventet som tok celleprøve.

– Av en eller annen grunn er det en del yngre som ikke er flinke til å ta prøven. Det er sånn sett ikke den gruppen som har størst risiko for livmorhalskreft for det tar vanligvis lang tid fra utviklingen av celleforandringer til kreft, som tar mellom 10 og 30 år. Men poenget med screeningen er at man skal finne dem som har forstadier, hvem er det som har de forstadiene eller celleforandringene som ikke forsvinner, og hvem er det vi da må behandle så man unngår at det blir kreft.

Det sier Charlotte Kristensen som er lege i spesialisering ved UNN Harstad. I forbindelse med #sjekkdeg-kampanjen har hun organisert sånn at kvinner mellom 25 og 29 år som aldri har tatt celleprøve eller at det er over tre år siden forrige gang kan ta prøven gratis på UNN 1. oktober. Og det for aller første gang på UNN Harstad.

Les også

Celleprøven reddet Ines liv: – Det er så inderlig mye verre å få kreft

– Fastleger er de viktigste ressursene

Livmorhalsprogrammet tilbyr celleprøver til alle kvinner mellom 25 og 69 år, og Charlotte forteller at alle burde begynne screeningen når de er 25 år.

Tall fra kreftregisteret viser at 52 prosent av de som får påvist livmorhalskreft og er i denne aldersgruppen ikke har tatt celleprøve på 3,5 år. Av de som får påvist kreftformen har 25 prosent hatt en normal celleprøve mindre enn 3,5 år før diagnosen.

– Målet med screeningen er å forebygge kreftutvikling så man fanger det opp tidligere. Veldig mange celleforandringer vil gå tilbake, særlig de lettgradige. Men så vet vi ikke helt hvem det utvikler seg hos og hvem som kvitter seg med det. Så når man tar celleprøve hos fastlegen eller gynekolog og den viser noe som gjør at man må ha en utvidet prøve så blir man henvist til gynekolog. Så gjør man en undersøkelse der man ser på livmorhalsen i et mikroskop og tar biopsier så man får bedre diagnostikk, forklarer Charlotte.

Noe hun synes er veldig viktig å formidle er at man ikke må til gynekolog for å ta celleprøve.

– Fastlegene er de aller viktigste ressursene i screening-programmet. De tar mange celleprøver hver uke, er gode på det, kjenner pasientene og kjenner de ofte gjennom livsløpet der de har god kunnskap om historikken deres. Så de er kjempeviktige. Når vi arrangerer dette er det ikke for å si at du må til en gynekolog, for de som kommer hit er det bare for en celleprøve. Det er ikke for en gynekologisk undersøkelse eller ultralyd.

Til de som ikke har mulighet til å bestille time hos UNN 1. oktober anbefaler Charlotte å ta kontakt med fastlegen.

Les også

Amundsen hudfletter egne ungdomspolitikere: – Jeg ser hva dere har skapt etter meg, og blir kun trist

Har mer kunnskap

Celleforandringer og videre livmorhalskreft kommer i hovedsak av en virusinfeksjon med humant papillomavirus (HPV). Viruset overføres seksuelt, og rundt 70 prosent blir smittet i løpet av sitt seksuelt aktive liv.

– Jeg opplever at damer har mer og mer kunnskap om det her, og særlig yngre damer. Men det er mange som ikke vet at HPV egentlig er en ufarlig infeksjon som de aller fleste av oss som har sex får på et eller annet punkt i livet, men som vi klarer å kvitte oss med. Men det er mange som blir redde når de hører at de har en infeksjon.

Til tross for at HPV er ufarlig for de fleste kan infeksjonen bli værende og noen utvikler da celleforandringer. Ikke alle celleforandringer må behandles. Tidligere var det sånn at man tok en celleprøve hvert tredje år, men for kvinner over 34 år tar man en HPV-test før celleprøven. Får man negativ HPV-test tas en ny fem år etter.

– Det finnes en HPV-vaksine som alle jenter fikk tilbud om fra skoleåret 2009/2010. Fra 2018 har også guttene fått tilbud. Den gir best effekt om den gis før seksuell debut. Men siden vi kvitter oss med HPV-infeksjoner og dermed kan smittes på ny vil den og ha effekt hos eldre kvinner, men disse må betale vaksinen selv. Der vil vi oppfordre til å ta en prat med fastlegen om vaksinen kan være aktuell for deg.

Hvis du ønsker å booke time for å ta celleprøve på UNN kan du fra mandag 27. september ringe 770 15 660. Det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder. På undersøkelsen møter man en lege i spesialisering og medisinstudent.

Les også

Her er de nye eierne av Åsegarden: – Det skal bli liv i leiren