Gå til sidens hovedinnhold

Russen fortsetter kampen mot økende misbruk: – Narkotika er utrendy

For andre år på rad underskrev årets russ samarbeidsavtale med Harstad kommune og politiet. Temaet er ønsket om en dopfri russetid.

Bakgrunnen for samarbeidsavtalen er at russen 2021 ønsket et samarbeid med kommunen og politiet.

– Vi har opplevd en økning og nesten normalisering i bruken av narkotika blant de i vår aldersruppe. Spesielt rapportertes det om en kraftig økning på videregående skole opp mot siste året som også er russetiden, sier russepresident Solveig Karlsen Vee ved Heggen videregående skole.

Hun stilte opp sammen med blåruss-president Martin Lind Sørensen onsdag.

Harstad kommune og politiet ønsker å videreføre denne samarbeidsavtalen til årets russ med et ønske om en dopfri russefeiring. Alle parter anser det som nyttig å formalisere et nærmere samarbeid.

Hensikten med samarbeidet er å forebygge slik at ungdommen ikke skal gjør valg i russetiden som ødelegger for fremtiden. Ingen ønsker at ungdommen skal begynne med narkotika, derfor ønsker Harstad kommune og politiet å samarbeide med russen.

Fokus vil omhandle formidling av kunnskap om skadevirkninger og konsekvenser ved bruk av narkotika og at gjennom å belyses viktigheten av å fremme gode holdninger som gjør at det blir utrendy å bruke narkotika og andre ulovlige rusmidler.

Les også

Jakten på russeknutene er i gang: – Blir det for mye planlegging rekker man å grue seg

Støtter utsettelse av russetiden

Harstads ordfører Kari-Anne Opsal hyller russen for å ta tak i denne problematikken selv.

– Det at russen har tatt initiativ da de har merket oppblomstring av rus blant sine er beundringsverdig. Det er allerede spesielt å være russ i denne tida, men vi er kjøpeglad for at de synes det er viktig å reklamere for ei dopfri russetid sier Opsal.

Årets russetid er utsatt og starter førstkommende 7. Mai. Opsal støtter valget.

Dette er et smart grep som jeg tror vil sikre russen en enda bedre russetid. Ungdommene og studentene har tatt den største bøygen gjennom det siste året og jeg unner de en fin feiring. Vi får håpe på noen lettelser sånn at siste del av russetiden har litt mildere tiltak, sier Opsal.

Ordføreren delte så ut ”Dopfri Russ”-merker som russen kan stryke på russedressene sine.

Hjelper politiet

Politistasjonssjef Frank Magne Sletten forteller at en slik avtale vil hjelpe politiet i deres forebyggende arbeid.

– Dette tiltaket er fantastisk bra. Politiet vil forebygge all kriminalitet og denne urkrafta som gjør at russen går imot ei sånn samfunnsutfordring er gull verdt for oss. Da kan politiet ha mer fokus på å korrigere underveis.

Sletten mener en slik avtale har større nedslagskraft når den kommer fra russen selv.

– Før har dette kommet som en klam hånd ovenfra, men det er noe annet når det kommer fra de det faktisk gjelder. Russen er utrolig tøffe som har fokus med å følge med på hverandre. De viser veldig fine verdier å fokusere på. Nå gleder vi oss til å patruljere rundt for å sjekke at russen har det artig, sier han.

Takker for tillitten

Russepresident Solveig Karlsen Vee ved Heggen videregående skole setter stor pris på støtten fra kommunen og politiet.

– Takk for at dere tar oss på alvor og at vi kan få dette til, Vi gleder oss til å spre budskapet til all russen.

Les også

Heggen-russen utsetter feiringen: – Vi skal kose oss uansett

Les også

– Jeg gir gladelig bort min vaksine-dose til russen