Fredag 5. mars kunne endelig daglig leder på Frivilligsentralen, Sabina Eliassen, og de andre frivillige åpne Turbua. Frivilligsentralen og Harstad kommune har slått seg sammen for å kunne lage et bedre tilbud til byens befolkning.

Frivilligsentralen eies og drives av Harstad Røde Kors, og holder til i Røde Kors-lokalene. Den koordinerer aktiviteter i samarbeid med Harstad Røde Kors, Harstad kommune og andre frivillige organisasjoner og foreninger i Harstad.

– I mange år har Frivilligsentralen drevet med utlån av turutstyr fra Røde Kors lokaler i Havnegata, men vi hadde et ønske om å utvide både tilbudet og åpningstid. Derfor måtte vi ha nye og større lokaler.

Har fått større og mer egnede lokaler

Sammen med Harstad kommune begynte letingen etter egnede lokaler og, da det åpnet seg rom i gamle Byskolen slo Frivilligsentralen til.

– Her får vi enda større og bedre lokaler. Vi kommer til å ha et lager hvor utstyret det ikke er sesong for kan oppbevares. I tillegg vil det være et lite verksted hvor vi kan gjøre reparasjoner og service av utstyret vårt og det som blir donert til oss.

De siste to månedene har det vært arbeid med å klargjøre og digitalisere listene over alt som Turbua har å tilby. Det for å gjøre det lettere for befolkningen å vite hva som er tilgjengelig. Det vil også være lettere for Frivilligsentralen å ha kontroll på hvem som har lånt utstyr, og når de får det inn.

Det meste innen fritidsutstyr

– Vi har det meste innen fritidsutstyr. Alt fra sekker, primuser telt, sykler, ski, sitteunderlag og mye mye mer. Det vi mangler er slalåmutstyr, men det håper vi å få på plass etterhvert.

Sabina forteller at de som måtte ønsket kan levere inn utstyr som ikke blir brukt lenger.

– Vi lever i et bruk- og kastsamfunn. Om folk har utstyr som står ubrukt i garasjen, boden eller på loftet tar vi det i mot med glede. Det kastes alt for mye brukbart turutstyr, så det som noen ønsker å kvitte seg med er noe andre kan få bruk for.

Turbua skal også fungere som en arena for språkundervisning og arbeidstrening.

I følge Sabina var Frivilligsentralens tilbud veldig populært, og hun tror det kommer til å bli enda mer populært nå når de har kommet inn i nye lokaler.

– Lokalene her er mer sentrale, det er lettere å finne parkering og vi har utvidet åpningstiden. Her er alle velkommen. Studenter, småbarnsfamilier, enkeltpersoner. Alle skal føle seg velkomne. Dessuten er dette en perfekt måte for personer å finne ut om de liker en aktivitet eller ikke. Her kan man få prøvd ut om teltlivet er noe som passer for deg uten å måtte gå til innkjøp av mye dyrt utstyr. Det beste er at det er helt gratis å låne utstyr hos oss.

– Tur i skog og mark skal være tilgjengelig for alle

Det var ordfører Kari-Anne Opsal som stod for den offisielle åpningen av Turbua.

– I kommuneplanen står det at vi skal være en raus og inkluderende by. Et av de store potensialene vi har er samhandlingen mellom det frivillige, næringsliv og det offentlige for å få til enda større merverdi av å bo i en småby, sa Opsal i talen sin.

Til neste år skal kommunen lage en frivillighetsstrategi som skal systematisere slik at samarbeidet mellom de frivillige og kommunen blir enda bedre.

– Jeg lar meg imponere av hvor mye man kan få til om vi bare samarbeider og forener kreftene våre. Det skal være godt å vokse opp i Harstad, og tur i skog og mark skal være tilgjengelig for alle sammen uavhengig av økonomi.

Til stede var også representanter fra Sparebankstiftelsen Harstad Sparebank som donerte en sjekk på 30 990 kroner til Turbua til innkjøp av sykler.