(IFINNMARK): Søndag ble det kjent at mannen som tok seg ulovlig over Pasvikelva natt til fredag er Andrej Medvedev (26). Russeren skal tidligere ha vært leder i den omstridte Wagner-gruppen, og har søkt asyl i Norge.

– Det er en Wagner-soldat som har kommet seg over grensen til mitt fylke, og nå søker tilflukt. Det er én ting å krige mot Wagner her, men når de kommer til mitt hjemmeterritorium, da kjenner jeg at nok er nok. Det her er ikke snakk om en uskyldig person, sier Sandra Andersen Eira til iFinnmark.

– Fortjener ikke å være på norsk jord

Sandra Andersen Eira fra Porsanger er fremmedkriger i Ukraina, og befinner seg nå der, men har allikevel fått med seg siste nytt fra hjemlandet.

Mandag formiddag har Andersen Eira et ledig øyeblikk og dekning, og svarer på spørsmål fra iFinnmark over telefonen fra fronten i Ukraina.

– Jeg kriger mot Wagner-gruppen, og har gjort det i ett år, så jeg vet hva de holder på med. Ikke bare i denne krigen, men i andre kriger også. Dette er ikke uskyldige folk. De fortjener ikke å være på norsk jord i det hele tatt, uansett grunn.

– Dårlig spøk

Søndag ettermiddag kommenterte Andersen Eira saken både på sin Facebook-side og på sin Instagram-konto, og gikk knallhardt ut også der.

Andersen Eira mener på ingen måte at Norge bør gi denne den tidligere Wagner-lederen beskyttelse.

Les også: EU fordømmer rakrettangrepene på Dnipro

– Det her bør være en dårlig spøk! Etter å ha sett Wagner i aksjon og alt av krigsforbrytelser de foretar seg, massegraver og torturkammer for sivile, voldtekt av kvinner og barn, rein massakre – og han får trø på norsk jord, skriver hun.

For så å komme med en klokkeklar beskjed:

– Få han ut. Nu.

Sparer ikke på kruttet

I en Instagram-story går hun enda hardere ut:

– Kødder du med meg?! Om dere slipper denne drittsekken inn i mitt land og mitt fylke (!), jeg sverger til gud ... Dere bør ikke slippe meg inn igjen, skriver hun.

– Hva mente du med dette innlegget? Var det en slags advarsel, spør iFinnmark Andersen Eira.

– Det er ment som en «nå må dere våkne opp». Norge har vært altfor grei altfor lenge i mange situasjoner når det kommer til Russland. Nå er det en aktiv krig på gang, sier Andersen Eira.

Og fortsetter:

– Russland er nabolandet vårt. Vi har dem i luftrommet, vi har dem til sjøs og vi har dem på landegrensen. Nå er ikke tiden for å være naiv. Nå er ikke tiden for nestekjærlighet, blomsterkranser og regnbuer. Det er ikke alle på den her jorden som har gode intensjoner. Det er på tide å øke sikkerhetstiltakene og verne mer om våre egne før det er for seint.

Les mer fra Andersen Eira lenger ned i saken

– Skikkelig suppe

Iver B. Neumann, russlandsforsker og direktør ved forskningsinstituttet Fridtjof Nansens Institutt, sier til iFinnmark at han ikke har spesialkunnskap om Wagner-gruppen, men svarer på et mer generelt grunnlag:

– Dette er en ekstremt følsom sak. Det kommer til å bli et jævlig press på norske myndigheter, sier Neumann, og legger til at han kanskje ikke burde ha brukt ordet «jævlig» til avisen, men regner med at leserne i Finnmark tåler dette.

Deretter forklarer han hvorfor han mener at dette kommer til å bli utfordrende:

– Dette blir en vanskelig sak for norske myndigheter fordi asylinstituttet sier at man skal gi mannen asyl om han har behov for beskyttelse. Nærmere om dette må man nok snakke med en jurist om, sier russlandsforskeren.

Les også: Erdogan gjentar kravet om at Sverige må utlevere 130 personer

– Men det å skulle ta seg av en Wagner-soldat når man vet hvordan de kjemper uten å ta hensyn til folkeretten, er ekstremt problematisk. Her er man i en skikkelig suppe.

– Alle har vel sett den saken hvor Wagner-gruppen angivelig slår inn skallen med slegge på en russisk soldat som har forlatt troppen. Dette er jo fascister vi snakker om. At de er ekstreme kan man trygt si, avslutter Neumann.

– Kan aldri avkrefte eller bekrefte

iFinnmark tok kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet for kommentar, og la fram både Andersen Eiras klare oppfordring om å få Medvedev ut av Norge, og Neumanns utsagn om at denne saken kommer til å bli svært utfordrende for norske myndigheter.

Pressekontakt Linda Hafstad i Justis- og beredskapsdepartementet kommer med følgende svar:

– Norske myndigheter kan aldri avkrefte eller bekrefte om noen har søkt asyl.

Og som følge av denne policyen kan Justis- og beredskapsdepartementet ikke kommentere verken Andersen Eiras eller Neumanns utsagn, siden det da ville være å enten avkrefte eller bekrefte om den tidligere Wagner-lederen faktisk befinner seg i Norge, og har søkt asyl.

– Jeg har en stor forståelse for denne type synspunkter

Mandag opplyser Nettavisen at Andrej Medvedev har fått oppnevnt Brynjulf Risnes som ny forsvarer.

iFinnmark la mandag ettermiddag fram Andersen Eiras utsagn for advokat Risnes.

– Jeg har stor forståelse for denne type synspunkter. Samtidig så regner jeg med at hun også mener at det er bra at folk deserterer. Og at de kan gi informasjon om det som har skjedd. Og det er vel det han også føler at han kan være til nytte med.

– Medvedev har blitt anmeldt for å ulovlig ha krysset grensen inn i Norge. Om han skulle få asyl, frafaller da dette?

Les også: Guvernør hevder russerne har skutt ned ukrainske droner over Krim

– Ja, det er en egen regel i flyktningkonvensjonen som sier at personer som søker asyl ikke skal straffes for ulovligheter de har gjort for å benytte seg av den retten.

– Var han overrasket over at han faktisk klarte å ta seg over grensen og inn i Norge?

– Ja, han trodde vel ikke helt at det skulle gå før det faktisk hadde skjedd.

– Det er mye død og elendighet

Da iFinnmark snakker med Andersen Eira har hun akkurat kommet ut av østfronten, Bakhmut og Soledar:

– I området hvor jeg var har Wagner holdt et helvete, så det var absolutt feil tidspunkt for meg å få beskjed om at en fra deres gruppe er på mitt hjemmeterritorium.

– Hvordan har du det nå? spør iFinnmark.

– Det er krig. Krig er krig. Det er mye død og elendighet. Det er mye sivile tap. De driver og sender de jævla missilene sine på sivile mål. Jeg har ingenting godt å si om Russland lenger for å si det sånn.

Vil at verden skal se hva som foregår

Har du noen plan for hvor lenge du skal være der?

– Nei. Jeg hadde ikke det i februar i fjor heller. Det er som det er. Vi tar det dag for dag.

– Har du fri i dag?

– Vi har aldri fri. Men nå har jeg hatt et øyeblikk for første gang på et par uker til å vaske klær og meg selv, og har stabil dekning.

– Det må være en enorm påkjenning å være der nede?

Les også: Atle Antonsen tilbake på P4s «Misjonen»

– Man søker ly i tilfeldige hus i den landsbyen man kommer til. Man må bare ta ting som de kommer etter hvert som du forflytter deg. For å si det sånn, det huset jeg bodde i forrige uke, det står ikke lenger. Det var i full fyr og flamme etter at Wagner sendte noen raketter i det.

– Det er jo en aktiv krigssone. Det er synd at man ikke har en livestream som sender konstant, slik at verden får se nøyaktig hva som foregår her. Da hadde de sikkert vært like forbannet som meg når de ser at Wagner kommer over min landegrense for å søke tilflukt. De fortjener det ikke. Folk fra Wagner fortjener det ikke, avslutter Andersen Eira.