Noe av det morsomste med å være speider er å dra på leir hver sommer. Hvert fjerde år pleier mange av speiderne i Norges speiderforbund å samles på en stor landsleir, sammen med opptil 10.000 andre speidere fra inn- og utland.

Se bildene nederst i saken.

Sommeren 2021 skulle vi egentlig vært samlet i Indre Østfold kommune. Så kom koronaen og en felles leir ble til over 100 mindre leirer. Vi får tidenes største leirområde på hele 385.207 km² – vi tar hele Norge i bruk. Speidersommeren sparket i gang 26. juni og pågår i juni, juli og august.

Vår lokale leir - Agenda 2021 Burøya

Medkila speidergruppe var samlet på Burøya utenfor Grøtavær fra lørdag 26. juni til lørdag 3. juli. 7 herlige døgn med et fantastisk innhold.

De første dagene var været ganske så typisk for mange speiderleirer - regn og vind. Men som alle speidere vet er man alltid beredt og det finnes jo ikke dårlige vær, bare dårlige klær. Sola tittet stadig oftere frem på himmelen og da vi startet torsdagen måtte også solkremen finnes frem.

Da leiren startet ble den første dagen brukt til leirbygging. Inngangsportal ble bygget og surret, flagget heist, bord og benker surret til og av 36 engasjerte speidere og ledere.

Dag to ble tilbragt på Anna Rogde i et fantastisk seilevær. Mange av speiderne hadde aldri vært ombord på skonnerten og dagen ble spekket med mange flotte opplevelser og ny erfaring.

Aktivitetene gjennom leiruka var varierte og strakk seg over et stort spenn av muligheter. Fra bading og snorkling, via medbrakt vedfyrt badstu(telt) til fisketurer, kanopadling, rappellering til matlaging, oppvask og alle leirers store høydepunkt - leirbålene med sang, konkurranser og underholdning.

Videre utover i leiruka sto tre sentrale oppdrag på planen. Vi skulle utforske, vi skulle oppleve og vi skulle engasjere oss.

Oppdrag utforskning

Da oppdrag utforsking sto på programmet skulle speiderne lære mer om analog koding. Speiderne skulle få bygge forståelse om den algoritmiske tankegangen som er basis for mye av den teknologien vi omgås med i hverdagen. I tillegg skulle de få lære å lage egne kullstifter og bruke dem til produksjon av egne kunstverk.

Oppdrag oppleve

Da oppdrag opplevelse kom fikk speiderne erfare fysiske opplevelser de aldri har gjort eller noe de ikke har gjort på lenge. For den spreke gjengen fra Medkila var det blant annet kano, kajakk, rappellering, balansering på slakk line, klatretårn, fisketur på storhavet og geocaching som var blant valgmulighetene. For mange av speiderne ble allikevel haiken den store opplevelsen. Ett døgn på kanotur i Harstads skjærgård var en flott opplevelse. Ikke minst å ligge i hengekøye og lytte til måkeskrik og bølgeskvulp, mens midnattsola skinte over leirplassen.

Oppdrag engasjere

Speiderne er samfunnsengasjerte og ønsker å bidra til at det miljøet vi lever i skal bli tatt best mulig vare på. Så på dette oppdraget var speiderne opptatt av å rydde opp et forsøplet strandområde og lære hvordan de som speidere kan redusere marin forsøpling gjennom speideraktiviteter og forebyggende arbeid.

Speiding handler om å skape selvstendige og ansvarsbevisste mennesker. Med stort engasjement og med sunne og gode verdier og aktiviteter bidrar vi til å skape et bedre samfunn. Derfor fortjener vi å bli sett, hørt og forstått.

Leirmat

Å lage mat på leir er noe helt for seg selv. Ikke så ulikt det man gjør når man er på tur i skog og mark for egen del, men på leir har man muligheten til å ta med seg litt mer utstyr og kombinasjonen av turmat og kjøkken er alltid spennende.

Brødmåltidene er klassiske og den store “hodepinen” for de som skulle gjøre innkjøpene var å beregne hvor mange pakker salami og hvitost det ville gå med til en horde på 36 aktive og sultne speidere. For ikke å glemme hvor mange Nugattibokser det ville komme til å gå med.

Til middag var variasjonen stor fra klassiske pølser til kjøttfrie måltider og fiskepakker. Den store “høydaren” var nok allikevel avslutningsmiddagen der vi tilberedte lammelår stekt i bålgrop og servert med både bakt potet og grillede grønnsaker. Det smakte fortreffelig.

Leirbursdag

Å feire bursdag på leir er noe helt spesielt og er slettes ikke alle forunt å oppleve. Denne gangen var vi så heldige å ha 3 feiringer i løpet av uka. Flerstemt bursdagssang med tilhørende flaggheising, presanger og ikke minst kake var virkelig satt pris på. Her fikk vi også prøvd oss på baking av sjokoladekake der steikingen foregikk i sandgryte på bål. Det smakte virkelig godt og kan absolutt anbefales.

Men nå er leireventyret for speiderne i Medkila speidergruppe over for denne sommeren. Neste landsleir i regi av Norges speiderforbund kommer om fire år, men før den tid skal både landsdelsleir for nord-norge gjennomføres i 2023 og verdensspeiderleir i Sør-Korea i 2023. Eventyrene er mange der ute og vi gleder oss til neste gang vi møtes til ny dyst.