Cathrine Rolness ble norgesmester i fotball for Medkila IL i 2003. Hun spilte senere får Røa IL og vant NM i fotball for kvinner 2010, for andre gang.

Hun har også rukket å ta en bachelor i idrettsvitenskap fra Norges Idrettshøgskole, og i 2015 startet hun CrossFit Harstad.

– Jeg savnet fotballen i starten etter at jeg la opp. Man mister på en måte noe identitet når man slutter etter å ha vært fotballspiller så lenge. Det er jo et veldig godt miljø i fotballen. Kampene, spenningen og laget. Det er spesielt, sier Cathrine.

– Heier på hverandre

Når iHarstad snakker med Cathrine, kjører hun bil til Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Hun er på tur til NM i functional fitness i Sandnes, som veldig kort fortalt er en intens og actionfylt idrett hvor utøverne blir testet i funksjonelle fysiske ferdigheter.

NM varer fra fredag til søndag og du kan se konkurransen direkte hos iHarstad.

Fredagens sending ser du her (fra klokka 17.10)
Lørdagens sending ser du her (fra klokka 07.50)
Søndag ser du sendingen her (fra klokka 07.50)

– Det var egentlig tilfeldig at styrketrening ble min retning etter fotballen. Jeg jobbet som personlig trener i Oslo. Sjefen min sa en dag: «Jeg tror du vil like crossfit.» Etter hvert fant jeg ut at jeg er god på mange områder innen denne retningen, spesielt kondisjon.

Saken fortsetter under bildet.

CrossFit er en treningsform som er bygget på elementer fra høyintensiv trening, vektløfting, spensttrening, styrkeløft, turn, kettlebelltrening, calisthenics (trening med egen kroppsvekt), strongman og mange andre øvelser.

– CrossFit og functional fitness er også mye mer sosialt enn vanlig styrketrening på et senter. Vi er en fin gruppe som er sammen, vi heier på hverandre og alle vil at de andre skal lykkes.

Fem dager i uka

Cathrine er medeier sammen med fire andre på CrossFit Harstad, hun er trener og trener selv. Gjerne fem-seks dager i uka.

– Én aktiv hviledag må jeg ha. Jeg blir jo eldre, og trenger mer restitusjon for ikke å få skader. Men dette er også jobben min, så det er veldig givende. Det går helt supert med senteret vårt som ligger på Stangnes, sier Cathrine Rolness.

– Hvor tungt blir det å konkurrere i helga?

– Jeg har ikke konkurrert så mye, så det blir beintøft. Det er ikke ofte jeg skal prestere 100 prosent over tre dager. Norge er også i toppen på mange områder i functional fitness, så det er tøff konkurranse.

Saken fortsetter under bildet.

Prestasjoner blir en bonus

Cathrine skal konkurrere i masterklassen mot andre som er 35+. Det er ti utøvere med. Hun er i NM etter at hun kvalifiserte seg i januar, som en av de ti beste. Hun ble også kvalifisert til åpen klasse.

– Men jeg hører ikke hjemme der. Det er mer profesjonelt, og yngre og sprekere deltakere enn meg, sier hun.

35-åringen mener alle som vil kan drive både med crossfit og functional fitness. På senteret i Harstad er det grupper både for 13-17-åringer og for de over 65 år.

– Harstad functional fitness er nyoppstartet, og idretten er ganske ny i Norge. For min del, er dette første konkurranse på høyt nivå. Så vi får se. Jeg har ikke hatt den beste oppkjøringen, da ryggen har trøblet litt i det siste. Det viktigste er uansett å ha det gøy, så får eventuelle prestasjoner komme som en bonus.

Her er programmet for lørdag og søndag:

Functional fitness

I functional fitness er det funksjonelle er i sentrum, noe som betyr at det fokuseres på å utføre et arbeid, ikke på hvordan det blir utført (stilpoeng) eller hvordan de som utfører det ser ut (utseende/posing).

Det stilles likevel krav til utførelsen for å kunne bedømme utøverne, for eksempel kreves det at en knebøy er fullt utstrakt på toppen og når under nitti grader i bunnen.

Hovedgrenen i functional fitness er medley (individuell eller team), hvor man testes i 6 forskjellige øvelser: Strength, power, skill, endurance, mixed og bodyweight.

Her kombinerer man og bruker elementer fra blant annet vektløfting, styrkeløft, kettelbellsport, turn, friidrett, strongman, triatlon og kroppsvektstrening.

Testene er ofte av høy intensitet, og man utfører gjerne rundt 10-15 forskjellige øvelser i løpet av en konkurranse, der for eksempel rykk eller en gitt lengde håndstående gåing er en øvelse.

Testene utføres på tid, vekt eller maks antall repetisjoner i løpet av en tidsramme.

Functional fitness fokuserer på allsidighet, og graden av variasjon og krav til forskjellige fysiske ferdigheter gjør at idretten passer for alle uansett størrelse og utgangspunkt, da de fleste vil finne områder de hevder seg spesielt godt i.