Vi bor i en region med enorme muligheter for turer og utflukter for enhver smak, og opplevelsene ligger tett rundt oss. I år skal vi skru ned tempoet og ta inn omgivelsene, for å virkelig komme under huden på alt hva Nord-Norge har å by på.

Har du hørt om Slow travel?

Slow travel handler om autentiske opplevelser og om å være til stede i øyeblikket. Ha fokus på det som er rundt deg, snakk med folk underveis, og nyt den gode følelsen som reisen gir deg. Så hvordan gjør man dette? Jan-Erik Kristoffersen, daglig leder i Visit Harstad, kommer med en liten innføring:

– Velg deg en reisemåte som gir rom for impulser og overraskelser underveis, det kan for eksempel være å leie en el-sykkel av ArctiConcepts for den ultimate sakte opplevelsen. Med sykkel gjennom øyriket kan du ta i bruk alle sanser, og stoppe innom gårdsbutikkene underveis før du fortsetter reisen.

En annen rolig reisemåte er kajakk. Risholmbukt tilbyr både utleie av kajakk og guidede turer med padling i midnattssol. Her kan du se landskapet fra vannet, nyte midnattssolen og besøke ei strand for et enkelt måltid rundt bålet. Bruk gjerne god tid, slow travel handler om kvalitet framfor kvantitet.

Saken fortsetter under bildet

Visit Harstads beste slow travel turtips:

Catch and cook med Arctic Waters. Dette er den autentiske nordnorske fisketuren, med mulighet for å tilberede fangsten på en av de mange strendene i øyriket.
Padling i midnattssol med Risholmbukt. Vær tett på opplevelsene på havet om natten, med strandhogg for et enkelt måltid rundt bålet.
Fiske på Harstad-grunnen. Sargen tilbyr båtturen for deg som ønsker komfort. Her kan små vennegjenger eller par dra ut i skjærgården for både fiske og sightseeing.
Utvid horisonten med el-sykkel. Lei el-sykkel av ArctiConcepts for en sykkeltur rundt i landskapet, uansett fysisk form.
Dypdykk i lokalhistorie. Besøk Trondenes Middelaldergård for å lære mer om norsk og lokal middelalderhistorie gjennom rollespill og drama. Barn og voksne kan lære seg noen nye ferdigheter gjennom å delta i gårdsaktiviteter.

Kulturstier i øyriket

Det finnes flere kulturstier i øyriket, lett tilgjengelig med buss eller båt. Lei gjerne en el-sykkel fra ArctiConcepts som du tar med på hurtigbåten, for å lettere komme deg rundt og oppleve mer. På Bjarkøy, Grytøya og Sandsøy finnes godt merkede stier. Dra gjerne innom en av gårdsbutikkene for en smak av lokale delikatesser mens du er på tur. Her drives gård i mindre skala tett på naturen med dyrevelferd i fokus. Nordsand Gård og Altevik Gård på Sandsøy holder åpen gårdsbutikk og kafé åtte uker i sommer.

– Jeg vil anbefale alle som enda ikke har prøvd det å gå kulturstien på Sandsøy, hvor det er en helt spesiell geologi. Der finnes også historiske merkinger fra steinalder og vikingtid, forteller Jan-Erik.

Saken fortsetter under bildet

Kvæfjord – rundtur i råvarenes rike

En kort tur utenfor Harstad finner vi Kvæfjord som er godt kjent for lokal produksjon av mat og råvarer. Her kan man handle rett fra gårdsbutikker og hilse på dyrene mens man er der. På Olaåsen gård har de hest, gris, og vaktler til glede for store og små. På Ottestad Gård på Elde i Kvæfjord, vandrer glade kalver ute hele sommeren og man kan kjøpe de deiligste kjøttprodukter fra gårdskjøkkenet.

En fin sykkeltur er ut til Dalheim Gård på Refsnes, og derfra videre til setra på Kjengsnes hvor du kanskje er så heldig å møte på melkesauene. Mens du er i traktene kan du ta turen innom Refsnes Matglede som holder åpen sommerkafé syv dager i uka, i åtte uker i sommer.

Hemmestad brygge tar deg tilbake til gammel kystkultur hvor krambua og handels-og postkontoret er intakt. Her vil det være åpen kafé i sommer. Se gjerne visitharstad.com for oppdatert informasjon og tilgjengelighet.

– Kvæfjord har et eldorado av utfluktsmuligheter i fantastiske omgivelser. Jeg vil anbefale alle å gå den godt merkede kulturstien fra Gåra til Borkenes, hvor man kan få med seg mye lokal historie på turen. Den er lett å gå for de aller fleste, forteller Lisbeth Hansen som er brand manager i Visit Harstad.

På bytur i Harstad

Frister heller bylivets mange gleder har Harstad sentrum mye å tilby. En flott dag kan være å jakte på de mange kunstverkene i og rundt sentrum, etterfulgt av en god kopp kaffe på en av byens gode kafeer. Kos deg med shopping, se på folk, og parkliv i Generalhagen før du avslutter dagen med å nyte et bedre måltid på en av byens restauranter.

Har du noen gang sett Harstad fra sjøsiden? B&B Touring tar deg gjerne med på en fartsfylt omvisning med sjøsprøyt. Foretrekker du den autentiske nordnorske fiskebåten tilbyr Sargen og Arctic Waters turer for enhver smak. Har du våttkort kan du leie kajakk av Risholmbukt, for sightseeing langs byens innseiling.

– Vi jobber hele tiden med å utvikle nye produkter og i skrivende stund er mye spennende i støpeskjeen. Hold deg oppdatert på visitharstad.com for nye turer og arrangementer i kalenderen, sier Lisbeth.

Saken fortsetter under bildet

Opplev by-sommer i Harstad

Enten sommeren byr på solskinn, oppholdsvær eller rett og slett innevær har Harstad sentrum mye å tilby for hele familien. Her er noen forslag til aktiviteter i sentrum.

Ta hele familien med i Grottebadet for lek og moro, og avslutt dagen med middag på en av byens restauranter.

Gå på kunstjakt i sentrum og avslutt turen med et besøk på Trondenes Historiske Senter.

Lekedag i byen! Hvem får prøvd flest lekapparater? Nyt en god kopp kaffe og softis underveis langs de mange benkene ved sjøen.

Sykkeleventyr for store og små i Harstad sykkelpark. Når det er tid for en matbit er det bare å stikke bort til Folkeparken for grilling ved Grunnvannet eller en av de mange gapahukene.

Saken fortsetter under bildet


Har du gjort dette?

Harstad-regionen har mange flotte turdestinasjoner. Her har vi samlet noen ukjente perler som du kanskje ikke har hørt om.

● Fisketur på Harstadgrunnen godt guidet av Arctic Waters eller Sargen. Med Catch and cook nytes fangsten på nærmeste strand - ferskere blir det ikke!
● Leie sykkel hos ArctiConcepts og besøk noen av de spennende gårdsbutikkene i Harstad-regionen, samtidig som du får oppleve det flotte landskapet.
● Vandring fra Skallan til Rå, gjennom kulturlandskapet i Kvæfjord. Avslutt det hele med et kafébesøk hos Refnes Matglede.
● Prøv øyhopping kombinert med vandring på historiske stier på Bjarkøy og Sandsøy.
● Padletur i midnattsol er en utrolig flott opplevelse som gir ro i sjela. Risholmbukt kajakk tar deg med på tur eller leier ut utstyr for deg som vil dra på egenhånd. De tilbyr også kurs i forkant.
● Historisk dag med besøk på Adolfkanonen fra 2. verdenskrig og Trastad Samlinger som er et kunst- og kulturhistorisk museum i Kvæfjord.
● Bli med til den ytterste skjærgården fra Bjarkøy med B&B Touring.

Saken fortsetter under bildet

Reise og smittevern

Synes du det er vanskelig å planlegge med tanke på smittevern og Covid-19? Alle aktører som Visit Harstad presenterer vil til enhver tid ta hensyn til gjeldende regler og legge til rette. Dermed kan du trygt planlegge ferien din lokalt.

For mer informasjon om åpningstider og aktiviteter se visitharstad.com