Gunnar Aamot Hansen løper rundt i gangene mens vaskerne tar siste finpuss noen få minutter før det nye kjøpesenteret åpner. Så blir snorer klippet og kundene får kaker, mat og nye klær.

Klokka 12 torsdag var det tilløp til kø utenfor Alti-senteret i Harstad. Inne ventet spente, slitne og lykkelige ansatte. At senteret klarte å åpne som planlagt er kanskje et mysterium. I alle fall har det sett ut som en byggeplass helt frem til torsdag.

Daglig leder Arne Guttormsen startet klesbutikken Adelsten allerede i 1986. I dag klippet han snora til KappAhl, som har beskriver som en av Norges mest moderne butikker i kjeden.

Her følger noen bilder og inntrykk fra åpningen. Se vår store bildeserie her: – Dette vil trekke folk til sentrum!

Daglig leder i Sabrura, Winna Torvik, jubler av glede sammen med de ansatte.

– På en skala fra 1 til 10 er jeg på 100 over hvor glad jeg er for å åpne i dag. Det har vært veldig hektisk. Vi har hatt mange utfordringer, men til slutt falt alle brikkene på plass. Jeg er kjempefornøyd, det er blitt veldig fint. Alle kan se oss fra gata, sier hun.

En annen plass som har mat, er Kompis. Den ligger med utsikt mot havet og kveldssol, rett ved inngangen. Etter hvert blir det uteservering, varmelamper og skjenkebevilling, kan daglig leder og franchisetaker Niklas Rolness Kristiansen fortelle.

– Det kom en gyllen mulighet for å åpne denne plassen, og da måtte jeg si ja. Jeg flyttet hjem etter fem år borte for å starte dette. Det blir veldig bra, en plass for alle som Harstad mangler, sier han.

Han frister blant annet med kullstekte burgere, porsjonspizza og milkshake. Niklas Rolness Kristiansen beskriver innspurten for å åpne restauranten som kaotisk.

– Ja, søndag var nesten ingenting på plass. Vi hadde et kjøkken, men det var ikke ferdig. Vi hadde ingen møbler. Alle har jobbet kjempehardt, både håndverkere og ansatte, så nå går det seg til.

Christin Henriksen, som er markedskoordinator i Alti, serverer kake til gjestene som kommer. Hun er veldig spent og veldig glad for at senteret er åpnet.

– Det har vært en kjempespennende prosess, og litt utfordrende. Senteret skal ikke være 100 prosent ferdigstilt, men alle har stått på hardt og det er blitt så bra som vi kunne forvente på dette tidspunkt, sier hun.

Delen av senteret der Vinmonopolet ligger i dag skal nå under sag og hammer, og åpner i mars.

Utfordringene i byggeprosessen har først og fremst knyttet seg til de butikkene som flyttet fra andre lokaler. Veldig mange timer er lagt ned, sier hun, og bøyer seg i støvet for alle som har stått på.

På lekebutikken Ringo møter vi Kristian Bjaaland sammen sønnene Henrik og Sondre.

– Der var mye nysgjerrigheten som brakte oss inn hit. Vi har jo sett at de har bygget i lang tid. Dette kan absolutt bli et trekkplaster for sentrum, sier han.

Gutta ser etter Minekraft, Super Mario og Spiderman, mens stadig nye harstadværinger strømmer på.

Bildeserie

Folkets dom over kjøpesenteret: – Får flere til sentrum!