SJUSJØEN/OSLO (Nettavisen): Nordmannen har tatt Premier League med storm etter overgangen til Manchester City tidligere i år. På sju kamper har det blitt hele elleve mål og tangering av Premier League-rekord.

Kanskje noe av hemmeligheten til suksessen er 22-åringens kosthold?

I Viaplay-dokumentaren «Haaland: Valget» som kom ut for et par uker siden kommer vi nærmere på fotballstjernen.

Vi får blant annet vite hvordan han tenkte da han skulle bestemme klubbfremtiden sin, men han forteller også om sin noe uvanlige kost.

Sjokkerer

Haaland viser nemlig frem at han spiser både hjerte og lever.

Det sjokkerer Viaplay-reporter Jan Åge Fjørtoft.

– Dette er hjerte? Og det spiser du? sier han, svært forbauset.

– Dette spiser du? flirer Fjørtoft videre.

– Ja, ja, svarer Haaland, som videre forklarer grunnen til at han spiser akkurat dette.

– Jeg er interessert i å ta vare på kroppen og spise best mulig kvalitet. Det er mye som spiller inn, og folk snakker for eksempel om at kjøtt ikke er sunt. Ok. Hva slags kjøtt da? Det du får på McDonalds eller den lokale kua som står der og spiser gress, sier jærbuen i dokumentaren.

– Han tjener mye mer

Haaland-dokumentaren har fått stor oppmerksomhet etter den kom ut, og hos landslaget i langrenn er det flere som har sittet spikret til skjermen for å se den.

En av dem er Harald Østberg Amundsen, som også la merke til at Haaland spiser hjerte og lever.

– Det slo meg at han var nøye på kosthold og diett, og det tar jeg som et veldig profesjonelt og bra tegn, sier han til Nettavisen.

Langrennsløperen tror imidlertid at spising av hjerte og lever kan høres mer grotesk ut enn det egentlig er.

– Det er kanskje lett å få et bilde av at han sitter og gnafser det i seg rått, men jeg tror nok han får det tilberedt og servert på en veldig god og sunn måte. Det var inspirerende å høre at han var såpass streng og nøye på kostholdet, sier Østberg Amundsen.

Landslagskollega Emil Iversen sier han har troa på Haalands diett, men at han selv ikke er like ekstrem og heller går for litt mer normale matvarer.

– Jeg spiser gullsalami og Stranda-skinke, jeg, sier han til Nettavisen, før han kommer med et lite stikk i retning Haaland.

– Jeg har ikke råd til hjerter og sånt. Men han tjener mye mer, så da skjønner jeg at han gjør det. Jeg må handle min mat i dagligvarebutikken mens han får det bestilt og flydd inn på privatfly. Så det er ikke en mulighet for min del, sier han med et glimt i øyet.

– Ikke tydelig evidens

Ernæringsfysiolog i Idrettsmedisinsk Avdeling Håvard Rise forteller at innmat som hjerte og lever generelt er veldig næringsrike matvarer, med svært høyt innhold av ulike mineraler og vitaminer.

Hjerte er en mager proteinkilde og en god kilde til jern, vitamin B12, selen, sink, fosfor og kalsium, mens lever er svært rik på vitamin A og folat, og er også en kilde til flere andre B-vitaminer, jern, fosfor og sink.

Men er det slik at det er spesielt viktig for en toppidrettsutøver som Haaland å spise hjerte og lever? Det er mer usikkert.

– Det er ikke tydelig evidens for at inntak av innmat vil ha en direkte positiv effekt på prestasjon så lenge man får dekket næringsbehovene fra andre kilder i kostholdet. Noen utøvere trives godt med å inkludere innmat som en del av sitt kosthold, mens andre trives bedre med å inkludere andre matvarer for å sikre inntaket av de samme næringsstoffene, forteller Rise til Nettavisen.

Rise opplyser også om at et for stort inntak av innmat kan føre til at man overskrider det daglige anbefalte inntaket av noen mineraler og vitaminer.

Innmat inneholder også lite av andre viktige næringsstoffer, og de må man da tilføre gjennom andre kilder i kostholdet.