Tromsø «leder» 100-0 i covid-19-smitte over Harstad de siste dagene. Vår nabokommune Ibestad er fortsatt rammet av utbrudd. I Harstad er det per dags dato nesten ingen smittede. Til nå i november er kun 11 smittet her. Men hvor lenge kan det vare?

Vi skal bare noen få uker tilbake. Den dagen da Norge gjenåpnet. Folk kysset, sto i endeløse køer på byen og flokket seg sammen i lobbyen på hotellet. Det var fint. Det var nydelig å gi slipp på frykten, være sammen igjen. Klemme. Akkurat som før. Men pipa er i ferd med å få en annen lyd.

Covid-19 blusser opp igjen denne høsten. Kommuner landet rundt er rammet. Verst er det i Tromsø, en tretimers hurtigbåttur nordover - hvor mange fra Harstad daglig er passasjerer.

Både Tromsø kommune og Universitetssykehuset Nord-Norge står i en svært krevende situasjon. Det er flest unge som smittes av covid-19 nå. I tillegg er det mange som får RS-viruset, omgangssyke går - og influensa er på vei.

I Tromsø er det innført påbud om munnbind på offentlige steder der det ikke er mulig å holde avstand, krav om bordservering og økt bruk av hjemmekontor.. Konferanser kan gjennomføres, men ved bevegelse må det brukes munnbind. To store konferanser er allerede avlyst, Svarte Natta og Agenda Nord-Norge, begge med flere hundre deltakere. Utelivet frykter ny runde med permitteringer. Tirsdag var det helt dødt i sentrum.

I Ibestad er det store utbruddet på sykehjemmet under kontroll, men kommunen ber folk om å benytte munnbind ved besøk i butikk, ved bruk av offentlig transport og ved all innendørs aktivitet der avstand ikke kan overholdes. Etter sykehjemmet er det meldt om flere utbrudd i nærområdet. Folk har vært nært hverandre på butikken, på kafeen og på jobb.

Og Narvik melder om dødsfall sist helg.

Over til Harstad. Her lever vi i en oase av så å si ikke-smitte. Vi vandrer rundt som om vi er udødelige. Vi er på butikken uten å tenke så mye på covid-19 lengre. Vi er på byen, og skoleelever reiser med overfylte busser. Uten munnbind.

Hva om vi alle bestemte oss for å ta på munnbindet - før smitten bryter ut på nytt. Det kommer til å avhjelpe på situasjonen - for vi kommer ikke til å slippe unna. Det er trolig bare et tidsspørsmål før viruset slår ut på nytt i treningssenteret, på skolen eller julebordet. I Harstad.

Men vi er jo vaksinerte, sier du? Nei, vi er ikke det. Harstad ligger i nedre halvdel av andel fullvaksinerte blant landets kommuner. 12,4 prosent av den voksne befolkningen i Harstad er ikke beskyttet mot å bli alvorlig syk eller mot spredning av koronaviruset. Det viser tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK. Ni av 14 innlagte covid-19-pasienter ved UNN tirsdag er ikke vaksinert.

Vi har unge som ikke har sett snurten av vaksine på grunn av aldersrestriksjoner. 15-åringene får bare én dose med Pfizer. Trafikklysmodellen har vi hatt i Harstad. Skoler klassifiseres da som grønne, gule eller røde avhengig av smittesituasjonen. Det innføres tiltak for å begrense kontakt mellom elevene deretter. Men ikke nå.

Så hva gjør vi i Harstad?

Les også

– Jeg gir gladelig bort min vaksine-dose til russen