29.–30. april fant den 25. fylkesfestivalen i UKM (Ung Kultur Møtes) Troms sted på Finnsnes. Fylkesfinalen besto av over 90 innslag med alt fra musikk, dans, kunst, poesi og film til teater, monolog, drag og dataspill. Harstad sin delegasjon bestående av 20 ungdommer skapte historie på ulike måter under festivalen.

Vil være et forbilde

Benedikte Robertsen-Nilsen (16) har vært en fast gjenganger i UKM de siste årene, men i år opptrådte hun med fullstendig nytt konsept, nemlig drag. Under scenenavnet Ophillia Breeze ble Benedikte den første i UKM Troms’ historie til å delta med drag. Selv om Benedikte ble møtt med stor applaus etter opptredenen, legger hun ikke skjul på at det finnes mange som stiller seg negative til drag.

– Det er mange som tror at drag er noe kun homofile menn driver på med og sammenligner det med det, men det er flere som driver med det – som er jente som meg.

– Drag er kunst, noe man kan uttrykke seg selv med. Du får vise følelser og kunne stå på en scene for mange ulike mennesker bare med sminke, sko og unike klær med forskjellige fasonger og farger, fortsetter hun.

Benedikte har flere grunner til å holde på med drag. Hun trekker frem det å redusere hatet mot LHBTI+ og å kunne inspirere andre som en viktig grunn til at hun holder på med drag.

– Jeg så at flere drag queens rundt om i verden jobber for å redusere hatet mot LHBTI+ og øke aksepten for LHBTI+. Jeg er selv en del av det arbeidet, og jeg ønsker frihet for alle og at alle skal kunne være seg selv, uavhengig av kjønn og identitet.»

– Jeg vil være en drag queen som inspirerer og som kan være et forbilde for mange, sier hun.

Benedikte ønsker seg gjerne flere med på laget og oppfordrer alle til å prøve drag.

– Det å holde på med drag er fantastisk! Jeg oppfordrer alle til å prøve det og vise seg selv, avslutter hun.

Deltok for siste gang

Arne Joachim Nordhøy (20) har deltatt årlig i UKM siden han først deltok i lokalfestivalen i Finnsnes i 2017, men i år er siste år han deltar i UKM. Med en emosjonell fremførelse av sangen «This Is The Moment» satte han slutt på hans UKM-reise.

– Det føles vemodig, men også litt godt å delta for siste gang. UKM betyr mye for meg; venner, samhold og kultur, og det har vært veldig trivelig å delta på reisen. Første gang jeg deltok var i Finnsnes og jeg er svært glad for å avslutte reisen min der den først startet, nemlig på Finnsnes.

Vil ha mer gaming i Harstad

Martin Rasmussen (18) har spilt dataspillet Super Smash Bros i to år, og lørdag kom han seirende ut av UKM Troms’ første esport-turnering. Martin tok seg enkelt til finalen og ble historisk når han ble erklært vinner i turneringen. Han er positiv til at gaming har blitt en del av UKM.

– Jeg synes det er veldig gøy at gaming har blitt en del av UKM. Det er en stor del av ungdomskulturen, og da er det viktig at det er med i UKM, sier Martin.

Han sier at han planlegger å delta på kvalifiseringen til Nordcup 18. juni, og så skal han se hvor det tar han. Samtidig etterlyser Martin flere lokale arenaer for gaming i Harstad.

– I Harstad har det ikke vært så mange arrangementer og møteplasser for folk som jeg. Jeg synes det burde være mer sånt.

3 innslag fra Harstad videre

Tradisjonen tro har fagjuryen i de to kategoriene scene og visuell kunst valgt ut innslag som skal representere Troms på landsfestivalen til UKM, som avholdes i Stjørdal 24.–28. juni.

Her er en fullstendig liste over alle innslag som gikk videre til landsfestivalen:

Scene/film:

Agnes og Mia (Svalbard), musikk

Ronelia (Lavangen), musikk

Synne og Maya (Senja), dans, egen koreografi

Valentin (Harstad), musikkvideo, egenprodusert

Burningboys (Senja), progrock

Visuell kunst:

Hedda Mattila (Storfjord), XL Selvtillit

Tyra Aurora (Harstad), Drømmers Atmosfære

Alexander Instanes Markussen (Tjeldsund), 1000 Pieces

Elise Bergstad Aronsen (Harstad), 1,2 (serie på to bilder)