iHarstad skrev tirsdag om Royer Klausen Robertsen fra Harstad, som er én av fire nye kapteiner på Havila Kystrutens skip. Han er fortsatt i Tyrkia, men skal inn som kaptein på et av Havilas nye skip.

Skipet Havila Capella kommer onsdag til Bergen havn som det første av de fire nye kystruteskipene til Havila Kystruten, men dato for første rundreise til Kirkenes utsettes til 12. desember. Skip nummer to er også forsinket fra verftet.

Den første rundreisen til Havila Capella har vært planlagt til 1. desember, men forhold som forsinket avgang fra verftet i Tyrkia, tøffe værforhold på seilasen hjem og en ekstra bunkring underveis til Norge har gjort at det dessverre blir for lite tid til å gjøre skip og mannskap klar til oppsatt dato, skriver rederiet i en pressemelding.

Administrerende direktør i Havila Kystruten, Bent Martini, sier tidsplanen i utgangspunktet var tøff og tett fordi en ønskte å komme i trafikk så fort som råd.

– Det er mange som har ventet på oss. Derfor ville vi ikke ha noe unødig tid fram til første avgang. Men med utfordringene som møtte oss fra overlevering til vi kom til Norge, så hadde vi til slutt ikke noe annet valg enn å utsette første avgang til 12. desember dersom skip og mannskap skulle bli klare til å gi de reisende en god opplevelse på første turen. Vi beklager og er lei oss fordi vi har skuffet både folk langs kysten og passasjerer som hadde bestilt tur 1. desember, sier han.

Byggeverftet i Tyrkia melder også om forsinkelser på skip nummer to, Havila Castor. Det er nå forventet overlevering innen utgangen av februar og første rundreise fra Bergen 7. april. Verftet begrunner forsinkelsene med blant annet økte utfordringer knyttet til økt koronasmitte både i Tyrkia og ved veftet, står det i pressemeldingen.