Den var så liten og noen andre kommer til å si fra om den, det er jo ikke min jobb å tette hull i skroget uansett.

Og uansett er det de på brua som har oversikt over vedlikeholdsrutinene. Hvis vi alle ignorerte lekkasjen ville skipet til slutt ta inn så mye vann at det ville synke. Uansett hvor viktig jobb du har, hvor rik du er eller om du har en aldeles så flott lugar spiller ingen rolle så lenge skipet ligger på havets bunn.

Vi skal alle en plass. Ungene skal på skole, vi skal på jobb, så butikken og så på fotballtrening og dans. Vi tar alle snarveier for å spare tid og haster forbi de små lekkasjene. Vi ser den fulle søppel boksen som måkene drar halvspiste baguetter ut fra. Vi har gjort det alle sammen, hastet forbi og ristet på hodet og tenkt at slik skal det ikke være.

Vi har lyst på løsningen, men har ikke alltid tid til å finne den. Ofte reagerer man ikke på at det ligger søppel i gatene, vi ser det så ofte at vi er blitt vant til det. Det er liksom helt naturlig at det er der, det er det ikke. Men vi reagerer på fraværet av det hvis vi kommer til en by eller gate der det ikke er.

Les også

Jeg er 35 år og har fortsatt støvlene fulle av sand

Det trengs ikke store prosjektarbeid eller apper for å få det til, det trengs mennesker som bryr seg.

Hva om det ble klistret en lapp på søppeldunken med informasjon hvor man kan si fra at det er fullt? Eller hva om alle butikkene i handlegate blir enige om å fordele gaten seg imellom og plukke opp det man finner. Det vil nok få handlegaten til å virke mer innbydende og hvem vet, kanskje trekke flere kunder.

Hva om man er flinkere til å sikre at ikke ting blir tatt av vinden på byggeplassen allerede før det begynner å blåse?

Men jeg vet, det er vanskelig å starte å plukke opp søppel. Hva vil andre tenke om meg som roter i søpla og plukker sneiper fra bakken? Ja, du skiller deg ut, men er det så ille? Hva om det er med på å bryte mønsteret og at du inspirerer andre til å begynne. Kanskje blir det unormalt å gå forbi søppel?

Hva om du starter hjemme først? Hvis du rydder bilen din slik at ikke godteripapiret som du skulle skjule fra ungene blir tatt av vinden når du åpner bildøra. Eller merker søppeldunkene slik at det er lett for barna å vite hva de kaster hvor. Kanskje har du mange supre triks du allerede gjør, kanskje naboen har noen og, del erfaringene neste gang dere triller frem søppeldunkene før tømming. For oss voksne er det som med alt annet viktig å være gode forbilder for våre barn, og ikke minst hverandre. Dagens barn og unge er allerede beviste på klima og miljø og det skal vi som voksne støtte og styrke opp under, det er jo tross alt de som skal overta etter oss.

Mens vi sjonglerer familieliv, arbeid, fritidsaktivitetene til ungene og hjelp med lekser kjenner vi nok alle på det at vi ikke har tid til å bruke tid på å ta vare på miljøet, det får de som får betalt for det gjøre, men hva skal vi gjøre med all tiden vår hvis skipet synker til bunns?