Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal Harstad hylle legenden KM Myrland

I april i år gikk Knut Magne Myrland bort, 73 år gammel. Fredag 5. november er det samling vi i storsalen for å hedre den nordnorske legenden.

På scenen står Vante Folk, Magnus Wærness, Stine Mari Langstrand, Bel Chorus og Øgliners. Kveldens programledere er Knut Erik Sundquist og Jørn Heyerdahl.

Konserten springer ut av et samarbeid mellom Harstad kommune, Harstad Kulturhus, byens musikkliv og KM Myrlands faste band, Vante folk.

– Da det ble klart at KM Myrland er mottaker av byens fortjenstmedalje, ble det samtidig bestemt at eneste måten å markere det skikkelig på, var med en hyllestkonsert. Det ble satt ned en prosjektgruppe, bestående av blant andre Knut-Erik Sundquist, Jon Erik Henriksen, Jørn Heyerdahl, Ketil Eilertsen, og medlemmer fra Vante folk, i tillegg til Harstad Kulturhus. Det har resultert i en solid hyllest til legenden, med musikk, videomateriell fra tidligere tider, samtaler, og ikke minst – overrekkelse av Harstad bys fortjenstmedalje, sier Vera Helene Ridderseth, markedsansvarlig i Harstad Kulturhus i en pressemelding.

Les også

Her er det siste konsertbildet fra Utheim: Hvil i fred, Knut Magne

Vokalisten, komponisten og tekstforfatteren KM Myrland slo gjennom under visebølgen på 70-tallet, og i 1976 kom det første albumet, Isbål. Som artisten selv synger, han leverte gammeldans, ærlig country og rock'n'roll.

På slutten av 70-tallet og tidlig på 80-tallet kom utvgivelsene fra KM Myrland på løpende bånd; Gjengrodd sti (1977), Morild (1980), Ækte (1981) og Fann æ (1983). Så ble det stille på platefronten, frem til samleplata Vante folk kom ut i 1997. I 2007 ga han ut to nye album: Nattmårra og Fartstid – Live fra Tromsø. I 2010 kom så Sjelespor - og i 2016 feiret KM Myrland 40 år som plateartist og slapp albumet Komaland.

I løpet av minnekonserten vil det bli et gjenhør med låter fra alle disse periodene tolket av artister som har et nært forhold til KM Myrland og hans musikk.

Les også

KM Myrland får Harstad bys fortjenstmedalje: – Dette ville betydd utrolig mye for han, sier sønnen

I august ble det klart at KM Myrland tildeles Harstad kommunes fortjenstmedalje. Dette er en medalje som tildeles personer som har gjort en fremragende innsats til beste for Harstad by, og hvor denne innsats har vært av særdeles stor betydning for byens fremgang og vekst. Denne deles ut under minnekonserten, og Knut Magnes familie vil være tilstede.

I juryens begrunnelsen heter det blant annet:

"Knut Magne Myrland har satt spor etter seg over hele landet. Han ga gjennom mange av sangene sine stemme til vanlige folk; særlig fiskere, sjømenn og til de som har vært på livets skyggeside. Han forsvarte de svake og refset autoritetene. Han har turnert land og strand rundt i over 40 år, og har utgitt en rekke album. Tilhengerskaren er stor og trofast, særlig i nord, og tilhører flere generasjoner. Han har også vært en inspirasjonskilde, påvirker og samarbeidspartner til flere musikere og artister fra Harstad. For Knut Magne var alltid tydelig på at han var fra Harstad. Men han ble aldri noe profet i egen hjemby. Han hadde et mye større navn og anerkjennelse utenfor kommunegrensen enn innenfor. Det kan vi rette litt på nå med en slik utmerkelse."

KM Myrland beskrives som en bauta, en kultfigur og en hedersmann. Den karakteristiske bassrøsten vil være savnet av mange med oss. Denne kvelden skal han hylles ettertrykkelig, melder Vera i kulturhuset.

Les også

Hyllet K.M. Myrland på hjemmebane: – Han fikk ikke den anerkjennelsen han fortjente